Kisić Tepavčević: Očigledno bilo propusta u socijalnim ustanovama, neko će odgovarati za to

Očigledno je bilo propusta na različitim nivoima u socijalnim ustanovama i neko će morati da snosi odgovornost za to, rekla je za RTS epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.
Navodi da je sada prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove da bi bili na pravom mestu ako dođe do komplikacija.
 
Kisić Tepavčević je za RTS rekla da je redovno bilo izveštavanje o situacijama u domovima za stare i da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu. Kaže da se tada brzo reagovalo i da su u kratkom periodu korisnici prebačeni u KC Niš.
 
"Po istom principu se juče delovalo u Negotinu. Organizovan je prevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i rađena je trijaža", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Dodala je da je 37 pacijenata smešteno u Sokobanji, sedam je zadržano u KC Niš a troje u privremenoj bolnici u Niškoj Banji. 
 
"To je sada već uhodan mehanizam koji smo, nažalost, razradili, je je osnova bila sprečiti da virus uđe u ovakve ustanove. Videli smo da, kada se to desi, onda je širenje jako brzo, a to je najosetljiviji deo populacije kod kojeg je verovatnoća najtežih ispoljavanja bolesti najveća", navela je Kisić Tepavčević.
 
Profesorka je rekla da se postepeno vraćamo normalnim aktivnostima, ali napominje da virus i dalje cirkuliše u populaciji.
 
"Dosta toga je na našoj ličnoj odgovornosti i individualnoj proceni rizika", rekla je i dodala da je svakom sopstveno zdravlje dragoceno i da se nada da će se ljudi tako i ponašati.
 
Ističe da, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove, neophodno je da se smanje rizici i da se primene opšte mere prevencije koje se odnose na infekcije kapljičnim putem. Precizirala je da je potrebno provetravati prostorije, izbegavati okupljanja većeg broja ljudi, održavati fizičku distancu i na taj način ne dozvoliti virusu da nađe nove osetljive osobe. Kaže i da je to lakše kada više boravimo napolju i kada su više temperature.
 
Darija Kisić Tepavčević je rekla da će sanitarna inspekcija kontrolisati primenu mera u lokalima, ali je poručila da nijedan propis ne može da zameni ličnu odgovornost i procenu rizika prilikom ulaženja u određene vrste aktivnosti.
 
Kisić Tepavčević je rekla da će dalje preporuke zavisiti od epidemiolopke situacije i da će, ako se promeni učestalost oboljevanja i umiranja, sigurno biti potrebno evaluiranje mera i novo donošenje odluka.
  • Žika

    27.04.2020 19:10
    BRUKA
    162 je bilo neki dan novoobolelih i sutradan 296 novooboleih danas 233 očekuje svaki dan da se smanji više i više ako se opet vrati na 296 ili 200 i nešto to nije krivica naroda NEGO KRIVICA KRIZNOG ŠTABA i to znači da nisu sposobni da drže epidemiju pod kontrolom i to definitivno znači da treba da se SMENE svi i da se dovedu mladji iskusniji i spremniji od ovih starih koji su se pojavljivali i u vreme SARSA MERSA,H1N1,H2N2,boginja,Ebole itd.
  • xy

    27.04.2020 12:59
    odgovornost
    A da li ćete vi odgovarati zbog debilnih mera koje preduzimate?
    Četiri dana može sve, pa četiri dana ne može ništa!
    Teretane rade, a ja ne smem u park!
    Ima li odgovaranja za to????
  • Жика

    27.04.2020 12:54
    Одговорност
    Имају кризни штаб, и СНС.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.