Juta: Rezervisani turistički aranžmani moći će da se iskoriste do kraja naredne godine

Turistički aranžmani koje su građani Srbije rezervisali u inostranstvu moći će da se iskoriste do kraja decembra 2021. godine, da se zamene za slične ili da se zatraži povraćaj novca od 1. januara 2022. godine, rekao je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
Juta: Rezervisani turistički aranžmani moći će da se iskoriste do kraja naredne godine
Foto: Pixabay
On je za Betu rekao da je ta asocijacija učestvovala u izradi uredbe koja će regulisati prava i obaveze agencija i putnika koji su rezervisali aranžmane za ovo leto.
 
"Građani koji su rezervisali aranžmane potpisaće ugovor sa agencijama i dobiti vrednosne vaučere koji omogućuju da se iskoriste u odloženom terminu do kraja sledeće godine, zamene za sličan iz ponude agencije ili ako se ne iskoristi ni ta mogućnost da se 1. januara zatraži povraćaj novca", rekao je Seničić.
 
Dodao je da uredba, koja će Vlada uskoro doneti, predviđa da vrednosni vaučera za ceo iznos aranžmana bude osiguran polisom osiguravajuće kuće, bez obzira da li je isplaćen do kraja ako je plaćanje ugovoreno na mesečne rate.
 
Seničić je rekao da oni koji prekinu uplatu na rate "praktično raskidaju ugovor" o aranžmanu, a agencija u tom slučaju naplaćuje troškove ugovaranja, pa se može desiti da putnik mora da doplati do tada isplaćenu sumu. 
 
On je rekao da je u sadašnjoj situaciji pandemije virusa Covid-19 kada u Srbiji osiguravajuće kuće ne osiguravaju za slučaj epidemije, pandemije ili neke druge više sile za građane koji su rezervisali aranžmane i agencije pronađeno "najbolje rešenje koje se primenjuje i u zemljama EU" .
 
"Insistirali smo da i naša država donese ovakvu uredbu jer su to učinile i druge zemlje tako što su stale iza svoje turističke privrede i omogućile im da ne moraju odmah svima da vrate novac, a objektivno i nemaju ga jer nema prihoda, a uplaćeni novac su uložili u pripremu objekata", rekao je Seničić.
 
Istakao je da će JUTA insistirati da agencije koje eventualno nisu uplatile novac partnerima da ga vrate na zahtev vlasnika aranžmana.
 
Do sada je, prema njegovim rečima, rezervisano 240.000 turističkih aranžmana, a od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju kojoj je uplaćeno tri miliona evra.
  • Kiza

    01.05.2020 13:04
    Država krade novac građana
    Ako je htela da zaštiti agencije, trebalo je da ona vrati novac građanima. Drugo šta ako strani partner hoće da vrati novac agenciji, ovako agencija uzima sve naše pare do daljnjeg. Ugovor je potpisan između agencije i mene, a agencije imaju ugovore sa hotelima, i ovakve situacije su predviđene ugovorima. Ne može se zakon o obligacionim odnosima zaobići uredbom. Ovo samo tera građane da tuže agencije pošto ih država savetuje da ne vraćaju novac. Novac agencije ne smeju da zadrže za putovanje koje nije realizovano, ova uredba je SRAMOTA!!!!!
  • Sloba53

    29.04.2020 07:29
    Niko ne može da zadrži novac za uslugu koju nije izvršio , Zakon o obligacljama je tu jasan , to uredbe ne mogu da menjaju. Sve drugo je otimačina para od građana. Spašavajte turistučke agencije svojim parama , a ne našim. Očito , biće tužbi sudu jer država ohrabruje agencije da novac ne vraćaju iako ugovor o putovanju nije iz sevršen.
  • Turista

    28.04.2020 23:14
    Zajam za preporod Srbije
    Država apeluje građanima da ne otkazuju turističke aranžmane, kako agencije ne bi bankrotirale. Vlasnici istih zatvaraju svoje ekspoziture, isključuju telefone, otpuštaju radnike, generički odgovori na pitanja samo putem maila. Država ima rešenje u vidu vaučera da građani mogu u drugom terminu ići na odmor. Kon savetuje građanima da ne putuju nigde van zemlje i da ne zna šta bi nekog na takav korak nateralo. Nova pandemija već u septembru, van zemlje tek od jula, pitanje je kad će građani uopšte moći da iskoriste vaučer, pod uslovom da agencija u kojoj su uplatili odmor, ne bankrotira, što verovatno sledi na jesen. Država obećava 100 evra svakom punoletnom građ., deli 400.000 turističkih vaučera, agencijama se pokrivaju plate radnika 3 meseca. Deo građana ostao bez posla, neki neće imati godišnje odmore jer su ih poslodavci poslali na prinudne odmore dok traje karantin. Vraćen novac, mogli bi da iskoriste za plaćanje računa, stana, umesto toga finansiraju agencije. Seničić izjavljuje da oni koji prekinu uplatu na rate "praktično raskidaju ugovor" o aranžmanu, a agencija u tom slučaju naplaćuje troškove ugovaranja, pa se može desiti da putnik mora da doplati do tada isplaćenu sumu, za odmor na koji neće ići. Istakao je da će JUTA insistirati da agencije koje eventualno nisu uplatile novac partnerima da ga vrate na zahtev vlasnika aranžmana. Dakle ne obavezuje već stavlja na savest. Država savetuje da se odmor provede u Srbiji, tamo gde nismo planirali i po višim cenama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.