Sloga: Radnici u Srbiji 1. мај dočekuju u represiji i depresiji

Ove godine 1. maj, Međunarodni praznik rada, radnici širom Srbije dočekuju u vanrednom stanju, u nehumanom karantinu, represiji, depresiji i strahu sa pitanjem – šta će biti sutra, hoće li teret pandemije pasti isključivo na njihova leđa, saopštavaju predstavnici Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

"Na žalost, od samog početka izbijanja pandemije virusa Covid -19, kompletna epidemiološka situacija pokazala je sve tragične posledice i rizike po živote ljudi i celokupnog sveta rada u Srbiji. Neoliberalna ekonomska politika štednje, koju aktuelna vlada godinama protežira pokazala je slabost u nedostatku infrastrukture i nedovoljnog ulaganja u zdravstveni sistem, uz ozbiljan nedostatak zdravstvenog osoblja", navodi se u saopštenju Sloge.

U ovom sindikatu smatraju da se naročito istakla naklonost aktuelne vlasti prema stranim investitorima koji Srbiju i njen radni narod doživljavaju i tretiraju "isključivo kao ogromno polje jeftine radne snage i profita, jer se pokazala užasno lošom i pogubnom po naše radnike, koji su u vreme pandemije otpuštani ili ucenjivani da rade suprotno stavovima koje je zdravstvena struka propisala".

Sloga ocenjuje da su i vlast i struka tokom pandemije bili "nemi na radničke vapaje iz niške i leskovačke Jure", ali i drugih firmi i državnih ustanova, ćuteći o problemima dopuštali su njihovu najgrublju eksploataciju, hapšenje i progon sindikalnih aktivista, dok sa druge strane ta ista "struka čvrsto stoji na stanovištu da se narod drži i dalje u policijskom karantinu od 60 sati, bez razložnog objašnjenja i logike".

  • Analiticar

    30.04.2020 09:52
    Jedini koji su gori od ovih sto su sad na vlasti su predsednici sondikata,od njih nema gorih
  • Ma

    30.04.2020 08:33
    Ma
    Ma ovaj narod ima više para nego ikada kupuje se non stop pa odakle. Niko ti neda na dođem ti treba imati para da bi kupio bilo šta.
  • M

    30.04.2020 02:07
    Sloga
    1. maj 2018. Sindikat Sloga:

    "Taj sindikat poručio je da ne želi da bude deo "amortizacije opravdanog radničkog nezadovoljstva i dugogodišnjeg dekora i režirane predstave obeležavanja 1. maja bez praktične svrhe".
    ...
    "Ocenili su da nema baš nikakvog smisla šetnja do zgrade vlade, mahanje zastavama, duvanje u pištaljke i predavanje papira sa spiskom sindikalnih i radničkih želja portiru koji se tu bude zatekao."

    [ http://rs.n1info.com/Biznis/a383779/Sindikati-Sloga-nece-organizovati-protest-1.-maja.html ]

    I pre dve godine (kao i svake druge godine) je roštiljanje bilo važnije od svega i nije bilo baš nikakvog smisla protestvovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija