CINS: Nova direktorka niškog Gerontološkog centra ranije bila u sukobu interesa

Nova direktorka Gerontološkog centra u Nišu Slađana Maranović Nikolić prekršila je zakon dok je bila direktorka Centra za socijalni rad u Kučevu, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njenu smenu, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Nakon hapšenja bivšeg direktora sredinom aprila, Gerontološki centar u Nišu dobio je novog rukovodioca – dugogodišnju direktorku Centra za socijalni rad u Kučevu i funkcionerku Srpske napredne stranke (SNS) – Slađanu Maranović Nikolić.

Kako Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) saznaje, Agencija za borbu protiv korupcije je još 2017. predložila njenu smenu sa funkcije direktorke kučevskog Centra za socijalni rad, jer je zaposlila svog brata od strica, čime se našla u sukobu interesa i prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Naime, ona je od 2015. do 2017. sa bratom zaključivala ugovore o radu koji je za to vreme promenio više pozicija – od spremačice, preko peglarke-pralje do portira.

Maranović Nikolić tada se Agenciji pravdala da nema dovoljno radnika u Centru i da zaposlenje njenog brata ne utiče na obavljanje funkcije, ali je Agencija, ipak, predložila njenu smenu.

Kako su CINS-u odgovorili u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, o njenoj smeni trebalo je da odluči lokalna skupština, međutim Maranović Nikolić je ostala u direktorskoj fotelji i tri godine kasnije, kada je tu funkciju zamenila drugom.

Da bi preuzela mesto direktora u Nišu, ona je 27. aprila, nakon šest godina, podnela ostavku u Kučevu. Prethodno je Ministarstvo, na predlog Nišavskog upravnog okruga, imenovalo za novog rukovodioca Gerontološkog centra.

Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, kaže da je dovoljna preporuka za bilo koju funkciju u zemlji da je neko „partijski vojnik“.

"To da li si kršio zakon, kako, po kom osnovu, to je sve manje bitno. Nije bitna ni stručnost, nije bitan ni neki moralni aspekt. Jedino to da si odan, da si partijski vojnik i da radiš onako kako se od tebe očekuje", objašnjava Dobrašinović.

Opširnije na sajtu CINS-a.

  • mama

    29.04.2020 23:52
    A zasto se cudite?
    Zato je i smenjen bivsi...
    Ako nisi u sns ili koalicionoj stranci nisi ni direktor...
    Pitam se pitam u kojoj je stranci je dir. Gerontoloskog u NS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.