Korona rasterala turiste, Beograd i Novi Sad u najvećem gubitku

Turizam u Srbiji je, zbog svetske pandemije virusa korona i zatvaranja granica, pretrpeo veliku štetu, pa je samo u martu bilo 130.679 dolazaka manje nego prošle godine u to vreme, dok se broj noćenja gotovo prepolovio.
Korona rasterala turiste, Beograd i Novi Sad u najvećem gubitku
Foto: 021.rs
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u martu 2020. godine u Srbiji bilo je 130.679 poseta manje nego prošle godine u tom periodu, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).
 
Zbog pandemije virusa korona smanjila se poseta velikim gradovima, planinama i banjama, a broj noćenja stranih turista bio je manji za 58,3 odsto u odnosu na mart 2019. godine.
 
Najviše gubitaka u martu ove godine zabeležio je Beograd, pa je - iako najposećeniji - imao oko 52.000 poseta manje nego u ovom periodu prošle godine.
 
Sledi Novi Sad sa oko 11.200 poseta manje. U Novom Sadu je, kako smo ranije pisali, u januaru ove godine zabeleženo za 25 odsto više poseta u odnosu na isti mesec 2019, a mahom se radilo o turistima iz Turske, Nemačke i Poljske. 
 
U banjskom turizmu najveći gubitak zabeležila je Vrnjačka Banja koju je ovog marta posetilo 6.500 gostiju manje u odnosu na prethodnu godinu. Kopaonik je planina na kojoj je zabeležena najveća razlika u poseti – oko 6.100 poseta manje u martu ove godine u odnosu na 2019. godinu, navodi CINS.
 
U martu 2020. godine bilo je 130.679 turista manje, broj domaćih turista se gotovo prepolovio, dok je stranih turista bilo skoro gotovo manje. Prema podacima RZS, najviše stranih turista došlo je iz Bugarske, zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.
 
Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je ranije da je šteta u ovoj godini za hotelijere 300 miliona evra na osnovu deviznog priliva. Ljajić je rekao da je za prva dva meseca devizni priliv u turizmu bio 196 miliona, što je 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
 
"Imali smo godinu koja je naslućivala da će biti najbolja turistička godina od 1989. Po osnovu deviznog priliva šteta će biti blizu milijardu evra", rekao je Ljajić.
 
Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled pandemije virusa korona, saopštilo je Ministarsvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Više o tome OVDE.
  • Vojvodina u Srcu

    30.04.2020 21:51
    #NoviSadGlavniGradRepublikeVojvodine
    #NezavisnaVojvodina
    #DostaTeroraBeograda
  • Novosađanka

    30.04.2020 21:39
    Ta nemojte kasti
    Premalo je fontana i fudbalskih stadiona, treba to pojačati.
  • NIA

    30.04.2020 21:24
    O kojim turistima je rec? Policijski cas, kafici nhe rade, prevoz...... Danas ovako, sutra onako e sad necemo ni kako mi hocemo. Ko misli o putovanju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija