Proglasi novinarskih udruženja: Očekujemo pravdu, prestanak pritisaka i konkretnu pomoć

Udruženje novinara Srbije očekuje da ove godine bude potvrđena prvostepena presudama ubicama Slavka Ćuruvije, da budu optužene ubice Milana Pantića, da konačno budu pokrenuti postupci za ubistvo 17 novinara ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine.
Proglasi novinarskih udruženja: Očekujemo pravdu, prestanak pritisaka i konkretnu pomoć
Foto: Pixabay
"Očekujemo i da budu osuđeni izvršioci i nalogodavci paljenja kuće Milana Jovanovića u decembru 2018. godine", navodi Udruženje novinara Srbije u proglasu povodom Svetskog dana medija.
 
U godini za nama, kažu nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja i, suprotno propisima, sve više novca građana odlazi medijima koji otvoreno krše Kodeks novinara.
 
"Ovaj treći maj drugačiji je od svih do sada. Zbog pandemije virusa korona, medijima, posebno štampanim, tiraž je dramatično pao dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija", navode u UNS.
 
UNS zahteva od Vlada Srbije formira SOS fond za podršku štampanim i lokalnim medijima, te da do kraja godine Ministarstvu kulture i informisanja budu odobrena dodatna sredstva za raspisivanje konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa i da Vlada i Ministarstvo finansija uslove prenos sredstava lokalnim samoupravama obavezom sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medija.
 
"Da pomoć medijima obuhvati i oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na zarade dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca; oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština uključujući porez na imovinu dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca; uvođenje trajne mere plaćanja PDV-a po naplati; da Vlada uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem; da Vlada do kraja godine omogući početak rada na izradi medijskih zakona, u skladu sa usvojenom Medijskom strategijom, što znači da se državna pomoć medijima može dodeljivati isključivo ukoliko poštuju etičke standarde, kao i radna prava novinara i medijskih radnika", navode, između ostalog, u UNS.
 
Na ovaj dan, proglas su izdali i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost".
 
"Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu. Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika. Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta", napominje se u proglasu.
 
Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada, kažu, svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti, pa zatim i ekonomskim izvorima. 
 
"Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije, nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija. Na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazujemo i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta", dodaje se u proglasu, uz apel da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.
  • Novica

    02.05.2020 16:08
    Pravdu? Sa ovakvom BIA i kadrovima zaostalim od komunjara? Sa Radikalsko-Slobinom Bagrom?
  • Orko

    02.05.2020 15:10
    Stvarno?
    Pravda? U Srbiji?
    hihihihi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.