Kisić Tepavčević: Po ukidanju vanrednog stanja stariji od 65 će moći da izlaze, ali je preporuka da to ne rade

Članica republičkog Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će, po ukidanju vanrednog stanja, stariji od 65 godina moći da izlaze, ali da im epidemiolozi preporučuju da to ne čine.
Kisić Tepavčević: Po ukidanju vanrednog stanja stariji od 65 će moći da izlaze, ali je preporuka da to ne rade
Foto: 021
"To nije zabrana, to su stručne preporuke", objasnila je Kisić za TV Prva.
 
Ona je rekla da je nezahvalno predviđati kada će prestati da se pojavljuju novooboleli od virusa korona, jer sve zavisi od toga kako se stanovništvo ponaša, kao i od vremenskih prilika.
 
"Potrebna je čitava kombinacija faktora spoljašnje sredine", istakla je Kisić i dodala da dolazak toplog vremena "ide na ruku" u borbi protiv virusa.
 
Kisić Tepavčević je ocenila da tok epidemije u Srbiji pokazuje da je urađen "dobar posao". Ona je kazala da virus i dalje cirkuliše ali da više nije nepoznat kao što je bio na početku epidemije.
 
"Na svetskom nivou je od te infekcije umrlo oko 250.000 ljudi što je manje od broja umrlih od gripa na godišnjem nivou. Razlika u odnosu na grip je velika brzina širenja, velika osetljivost populacije i činjenica da nemamo vakcinu, a kada nema vakcine jedino ostaju opšte mere prevencije", kazala je Kisić Tepavčević.
  • Beočinac

    04.05.2020 19:58
    TAKO JE
    U junu neće biti virusa

    Kako je Kon predočio, trenutna prisutnost virusa je 2,2 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih, a kada taj procenat bude spao na jedan, šansa za dobijanje virusa postaće samo teoretska.

    Kon očekuje da će taj procenat dostići nulu već u toku narednog meseca i ukazuje na to da se život vraća, ali napominje da potpuni povratak na staro neće biti jednostavan.

    „Ulazimo u prelazni period koji će, najverovatnije, trajati oko mesec dana ili sve dokle bude morao. Već u junu očekujemo da virusa neće biti, a otkrivaćemo ga, uglavnom sporadično“, istakao je Kon.
    On, ipak, ne može sa sigurnošću da tvrdi da će ta očekivanja da se ostvare i dodaje da nije siguran da li će mere u nekom trenutku morati da se ponovo pooštre, jer to zavisi od stanja kolektivnog imuniteta, koji tek treba da bude ispitan. On očekuje da neće biti visok, jer su naše mere bile veoma stroge.
  • Salajka

    04.05.2020 18:26
    @idi begaj
    Bravo! I to vazi za sve ljude, cime god da se bave. Budite vredni hvale u svom poslu, time cete najvise uciniti i za sebe i za druge i svima ce zivot biti i laksi i lepsi. Jos jednom BRAVO!
  • Mela

    04.05.2020 17:48
    Političarka u pokušaju
    Još samo da zna da objasni kakva je razlika između starijih od 65 u gradovima i 70 u seoskim naseljima? Opet je zaboravila šta piše u uredbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija