Građani će biti pozivani telefonom za test imuniteta, mogu ga odbiti

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.
Građani će biti pozivani telefonom za test imuniteta, mogu ga odbiti
Foto: Pixabay
"Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi", rekla je Kisić Tepavčević za Blic.
 
Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen "svaki detalj" i ukoliko budu želele da učestvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u teritorijalno najbližem zavodu ili institutu.
 
"Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na virus korona.
 
Na pitanje da li neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.
 
"Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro", naglasila je Kisić Tepavčević.
 
Kon: Sumnjam da je visok kolektivni imunitet
 
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je skeptičan prema tvrdnjama da kod stanovnika Srbije postoji visok kolektivni imunitet, što neki tvrde, i da je zato neophodno da se napravi testiranje građana, što će se uraditi predstojećom studijom.
 
"Lično sam ubeđen da među nama ima mnogo manje zaštićenih ljudi nego što se veruje", rekao je Kon u gostovanju na televiziji Hepi.
 
On je istakao da će se, kada se ukine vanredno stanje, u ambulantama i dalje pratiti i ispitivati svi oni koji imaju povišenu temperaturu.
  • Nenad

    05.05.2020 13:08
    SVI
    Se vode da su umrli od corone.
  • Nenad

    05.05.2020 12:54
    5%
    Će biti.
  • dsddfh

    05.05.2020 12:37
    kad ce buti dostupni rezultati i statistike patoloski nalaza za preminule u bolnicama za vreme epidemije
    ili se ioak ne rade nego svi umiru od Co

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija