Kon: Cene maski i rukavica da se ograniče, ne može svako mesečno da daje 100 evra na zaštitnu opremu

Epidemiolog Predrag Kon saglasan je da cena zaštitne opreme treba da bude ograničena.
Kon: Cene maski i rukavica da se ograniče, ne može svako mesečno da daje 100 evra na zaštitnu opremu
Foto: Pixabay
Doktor Kon je rekao da će korona virus vremenom još više slabiti i za nekoliko nedelja nestati i sporadično se pojavljivati, tako da će potreba za zaštitnom opremom biti manja.
 
Osvrćući se na pitanje novinara da građani, kada počnu da rade, neće moći mesečno da izdvoje oko 100 evra da bi kupovali zaštitnu opremu ako hoće redovno da je menjaju i da li smatra da bi država trebalo još da ograniči tu cenu, doktor Kon je rekao da je to tačno i da bi to podržao kao član Kriznog štaba.
 
"To jeste bitno, da ne bude skuplje za čoveka koji je, inače, prinuđen da vodi računa o svakom dinaru. Korišćenje zaštitne opreme je korisno u ovom periodu", rekao je Kon na konferenciji za novinare.
 
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se nošenje maski preporučuje u zatvorenom prostoru i da to mogu da budu i pamučne maske koje se šiju i mogu da se peru. 
 
"Nošenje rukavica ne može da zameni pranje ruku", kaže Darija Kisić Tepavčević, dodajući da je prevoz specifično mesto jer ne možete odmah da operete ruke.  
 
Prema njenim rečima, nošenje zaštitnih rukavica ima psihološki efekat. 
 
"U svim drugim situacijama, ako možete odmah da operete ruke, to je bolja mera prevencije od nošenja rukavica", zaključila je Kisić Tepavčevićeva. 
  • Psiho-efekat

    07.05.2020 09:05
    WTF06.05.2020 • 20:03
    Možda misli na psihološki efekat na one koji stalno pitaju: "Što ne nosiš masku?" Možda je njima potrebno da drugi nose masku da bi se oni psihološki osećali bezbedni, a ne znaju da li je ta maska već kontaminirana imajući u vidu da gomila njih ne zna ni da ih koristi i da su prodate od strane radnika u apoteci koji istim rukavicama pakuju maske, a drugima broje novac i otvaraju kasu. Ja sam ih posle toga koliko toliko dezinfikovala mlazom pare i peglom.
    Inače, ti isti debili su pitali i mog oca zašto ne nosi masku, a čovek je teški plućni bolesnik i teško diše i bez maske i jako često koristi pumpicu, ali bi drugi da im se ispovedi valjda.
    Dakle, možda žena ne priča o patogenima, već o ljudima.
  • Stanoje

    06.05.2020 20:40
    Ako su te maske i rukavice tako bitne i deluju zaštitno, zašto onda većina EU zemalja neuvodi to pravilo? Polako ceo svet počinje kopirati Švedsku!!! A prije mesec dana svašta se pisalo o njima.
  • WTF

    06.05.2020 20:03
    Psihologija
    "Prema njenim rečima, nošenje zaštitnih rukavica ima psihološki efekat."

    Patogeni ne funkcionišu na psihološkoj osnovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija