Od 11. maja kreće boravak u školama, u grupi najviše devet učenika

Ministarstvo prosvete prosledilo je školama preporuke koje će svaka od njih morati da preduzme kada od 11. maja počne da radi boravak za decu do 12 godina.
Od 11. maja kreće boravak u školama, u grupi najviše devet učenika
Foto: Pixabay
Direktori škola dobili su detaljne instrukcije na šest strana. 
 
Roditelji će decu moći da ostave u boravku ujutro najranije u 7:30, a po njih mogu doći najkasnije u 16:30 sati. Izuzetno, ukoliko za to postoji mogućnost, deca mogu biti prihvaćena i pre 7:30 uz saglasnost direktora škole.
 
Grupe moraju da se formiraju tako da u njima ne bude više od devet učenika i jedan nastavnik, a u učionicama između svakog učenika razmak mora da bude dva metra.
 
Roditeljima se sugeriše da deca doručkuju pre dolaska u školu i da im spakuju užinu. Ukoliko postoji mogućnost, škola može obezbediti obroke i užinu za decu. Roditelji treba da obezbede detetu posebnu flašicu sa vodom.
 
Škola je u obavezi da obezbedi da učenici redovno prate nastavu na daljinu, odnosno da obezbedi televizor koji će biti na raspolaganju učenicima određenog uzrasta. Po završetku TV časova, učenici rade domaće zadatke, ali treba i da u skladu sa vremenskim prilikama što više vremena provode na otvorenom.
 
Škola treba da označi i obeleži prostor za prihvat učenika u jutarnjim satima.
 
Roditelj mora da kada dovodi dete u školu nosi masku, tako da ona prekriva usta i nos, kao i da dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70 odsto alkohola. Roditelji treba da pređu preko postavljene dezobarijere za obuću i da, uz minimalno zadržavanje, razmene informacije sa zaposlenima u školi koji su zaduženi za prihvat učenika.
 
Kad god je to moguće roditelji ne treba da ulaze u školu, kako pri dovođenju, tako i u prihvatu dece na kraju dana (dežurna osoba u školi biće zadužena za prihvat dece i njihovo pozivanje kada roditelji dođu po njih).
 
Ukoliko postoji mogućnost, na ulasku u svaki školski objekat treba obezbediti beskontaktno merenje temperature roditeljima i deci. Neophodno je da roditelji pri dovođenju dece ili odlasku iz škole zadržavaju međusobnu udaljenost od dva metra.
 
Ukoliko postoji procena da su pojedini roditelji neopravdano prijavili svoju decu za pohađanje celodnevnog boravka, direktor škole može tražiti dokaz o njihovom angažovanju. 
 
Svakog dana, pošto dođu po dete, roditelji treba da obaveste zaduženog nastavnika da li će učenik doći u školu i narednog dana. U slučaju povišene temperature, dete ne treba dovoditi u školu i o tome treba obavestiti direktora.
 
U preporukama je do detalja objašnjeno kako se održava higijena u školi i radi dezinfekcija površina.
  • Boravak

    07.05.2020 08:58
    U Nedodjiji
    Skole su vrtici ?
  • ludilo

    07.05.2020 08:47
    Zar nije receno da se do daljnjega ne ide u skolu ?
    Ima li neko pravu informaciju ?
    Koja ludnica od drzave .
  • Maja

    07.05.2020 07:50
    Gospodine dragi, ne radi se o samostalnosti nego o tome da je sve profunkcionisalo, svi idu na poslove, u zabavista, teretane i da ne zaboravim KLADIONICE, jedino nam ta ista deca NE IDU U SKOLE. O tome je rec. Ne treba njih niko da cuva, moje nije trebao ni sa 8, ali to sto je obrazovanje inace na jadnom nivou, ne znaci da ova grupa koja nije mala, od marta do septembra treba da bude na raspustu. Dakle REC JE O OBRAZOVANJU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija