SHARE: Za isplatu 100 evra dovoljan broj lične karte, nejasno zbog čega se traži i JMBG

Nejasno je zbog čega se za prijavu za isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 evra traže podaci poput JMBG i broja lične karte, poručuju za 021 u SHARE fondaciji.
SHARE: Za isplatu 100 evra dovoljan broj lične karte, nejasno zbog čega se traži i JMBG
Foto: 021.rs
Prijava za isplatu jednokratne pomoći, prema poslednjim najavama, počinje 15. maja i traje do 5. juna, a odvijaće se putem kol-centra i onlajn, na portalu Uprave za trezor. 
 
Za prijavu će biti potreban broj lične karte, matični broj, ime banke u kojoj građanin ima račun ili u kojem želi da mu se otvori namenski račun. Građani će se prijavljivati bez davanja imena i prezimena, a penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći će biti automatski prijavljeni za isplatu.
 
Šta je sporno?
 
Sa aspekta zaštite podataka o ličnosti, ovde se radi o davanju podataka na osnovu kojih se verifikuje identitet građanina, a kako bi se utvrdilo da se određena osoba zaista prijavila za finansijsku pomoć, kažu u SHARE fondaciji. 
 
"Broj lične karte je svakako bolji identifikator jer je potpuno nasumične prirode, dok JMBG sadrži i druge podatke osobe, kao što je datum rođenja. Ipak, dolazimo do problema građana koji ne poseduju ličnu kartu, a koji uglavnom pripadaju socijalno ugroženoj populaciji", napominju u SHARE fondaciji. Detaljnije o problemu diskriminacije najsiromašnijih u ovoj kampanji čitajte u našem tekstu OVDE.
 
Ministar finansija Siniša Mali u više navrata je naglašavao da su podaci građani sigurni, a sada i da će se registar (koji će neminovno biti formiran) uništiti čim se isplata završi. Međutim, da li imamo dovoljno razloga da verujemo u sigurnost ovog sistema?
 
"Kada je reč o samom sistemu u kome će se podaci čuvati, mora se insistirati na primeni adekvatnih bezbednosnih i organizacionih mera za čuvanje, obradu i pristup podacima o ličnosti, u skladu sa standardima koje propisuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali i Zakon o informacionoj bezbednosti. Moramo da ukažemo na prethodna loša iskustva sa ugrožavanjem podataka o ličnosti građana, a tu se pre svega misli na slučaj Agencije za privatizaciju i skorašnji incident sa javno objavljenim pristupnim kredencijalima za informacioni sistem COVID-19. Svakako je važno ukazati i na to da se građanima mora na jasan i transparentan način saopštiti koji se podaci obrađuju, u koju svrhu i koja su njihova prava prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno da mora da postoji adekvatna politika privatnosti. Od ključnog značaja je da se nakon isplate novca građanima baza ovih podataka i zaista trajno obriše, tj. da ne ostane sve samo na rečima nadležnih", apeluju u SHARE.
 
Ni stručnjacima u Fondaciji nije najjasnije kako država planira da isplati novac bez davanja podataka o broju računa u banci, koji se u poslednjim najavama ne navodi kao potreban za isplatu.
 
Bivši, ali i sadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti oglasili su se povodom ove kampanje države. Prema mišljenju nekadašnjeg poverenika, advokata Rodoljuba Šabića, dovoljno je da postoji jedna osoba koja će se poslužiti nečijim brojem lične karte ili JMBG.
 
"Neko zlonamreran bez problema može dobiti par novih telefonskih brojeva na mobilnoj telefoniji i napraviti velike račune, da ozbiljnijim zlonamernim operacijama i ne razgovaramo, tipa - otvaranje bankovnog računa, davanje garancije, uzimanje kredita, šta god, ne bih sad da spekulišem o kojim zloupotrebama je moguće, ali potpuno je neprepoznatljivo kakva je svrha ovog pristupa koncepta i samim tim je ova ideja ozbiljno kompromitovana", rekao je Šabić za N1.
 
Za ovu televiziju je aktuelni poverenik Milan Marinović rekao da ostavljanje svih traženih podataka građana nije neophodno.
 
"Ukoliko budu traženi osnovni podaci, kao što su ime i prezime i eventualno broj računa na koji treba uplatiti, mislim da je smanjena mogućnost zloupotrebe, naravno, ukoliko se bude tražilo više podataka, a to neće biti u skladu sa minimizacijom podataka koju propisuje kao jedno od načela zakon o zaštiti podataka o ličnosti, onda bi moglo doći do zloupotrebe. Građani, ukoliko zaista puno sumnjaju u zloupotrebu svojih podataka, niko ih ne može naterati da daju te podatke, ali u tom slučaju će ostati bez 100 evra", rekao je Marinović.
 
Više o najavama isplate 100 evra iz republičkog budžeta svakom punoletnom građaninu čitajte OVDE.
  • Heheh

    08.05.2020 07:08
    Kako sta ce nam jmbg? Pa da glasate za SNS he he he
  • Čitalac

    08.05.2020 07:05
    Uzimam 100 EUR i nisam za njih
    Uzeću 100 EUR, ako budem u mogućnosti da se prijavim, a mislim da neću moći, jer će sistem za online prijavu odmah "pasti". To što neću njima da ostavim ni dinar, nikako ne znači da sam za njih, naprotiv. Ne vidim čemu tolika drama oko podataka, kada sve već znaju o nama bukvalno. Sve podatke već imaju po bankama. Čiji je MUP, čija je NBS - njihova. Koji ste vi miševi i histerici oko davanja tih podstaka, ne mogu da verujem! Šta mi mogu? Da dođu na vrata? Pa već su bili i zna se kako su prošli. Neka izvole ponovo! Moj glas nikako dobiti neće! Nema tih para.
  • M

    08.05.2020 05:14
    Kakvi paranoici... Drzava ionako vec ima vas JMBG, gde ste ga sve davali, sad ce kao neko da zloupotrebi... Ako nemate normalnu kritiku bolje cutite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija