Popov: EU više neće "gledati kroz prste" vlastima u Srbiji

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da su poruke jučerašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana jasne i da Evropska unija više neće "gledati kroz prste" vlastima u Srbiji.

"EU je tolerisala Srbiji mnoge stvari koje nisu u skladu sa evropskim principima, ali to vreme je prošlo i sada će na delu biti princip štapa i šargarepe: ako Srbija ispuni evropske uslove, dobiće sredstva za oporavak ekonomije. Više neće biti gledanja kroz prste", rekao je danas Popov.

Prema njegovim rečima, Srbija više ne može biti samo deklarativno na evropskom putu, a istovremeno hvaliti Rusiju i Kinu, već mora da se opredeli.

Istovremeno, dodao je on, EU će morati da nastavi proces unutrašnjih reformi, kako bi napravila mehanizme da se eliminišu pojave kršenja evropskih principa, poput onih u Mađarskoj.

Popov je rekao da je EU prvo imala problem sa ekonomskom krizom 2008. godine, potom sa migrantskom krizom i potom sa krizom unutrašnjih odnosa, zbog čega je tolerisala stabilokratske režime.

"Kriza u EU je dala krila stabilokratiji, uz logiku 'samo neka se ne puca'. Ali su sada neke stvari došle do ivice pucanja pa u našem regionu imamo gomilu otvorenih pitanja kao zapaljivo gorivo za moguće sukobe", ocenio je Popov.

Prema njegovim rečima, od 2012. godine, kada se promenila vlast u Srbiji a potom i u Hrvatskoj, stvari su "krenule nizbrdo" pa je od tada do danas u obe zemlje na delu revizija istorije, veličanje ratnih zločinaca iz devedesetih i kvislinga iz Drugog svetskog rata kao heroja.

On je ocenio da je problem u Srbiji što ne postoje organizovane političke snage koje bi mogle da artikulišu nezadovoljstvo građana.

"Ove opozicione snage u zbiru ne mogu da dovedu do radikalnih promena, i da se maknemo sa crne liste Fridom hausa, i da naši građani žive pristojno, a ne da doživljavaju razna poniženja", rekao je Popov.

Izvršna direktorica Građanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila je da je i vanredno stanje u Srbiji pokazalo da je sloboda informisanja i dalje najugroženija, bez obzira što u vreme pandemije informacije znače život.

"Dešavalo se da krizni štabovi nisu uopšte komunicirali sa pojedinim medijima i birali su medije kojima hoće da daju izjave", kazala je Maja Stojanović i dodala da je na lokalu situacija mnogo gora nego u većim gradovima.

Optužila je provladine medije da neprestano produkuju lažne vesti.

Ona je ocenila da je organizovanje bakljada od strane pristalica vlasti slično slučaju Savamala, jer ni tokom bakljada policija nije reagovala na adekvatan način pa se ni danas ne zna ko su ti ljudi koji su se penjali po krovovima zgrada i palili baklje i odakle im dozvole za kretanje tokom policijskog časa.

Maja Stojanović je dodala da je inicijativa da se utvrde činjenice o bakljadama podneta Zaštitniku građana i on je najavio da će pokrenuti postupak.

Prema njenim rečima, ukoliko ne bude pritiska građana, ne možemo očekivati da institucije bolje reaguju.

  • Goran

    08.05.2020 21:41
    Hektor: Svaka blenta koja zagovara "ne treba nam Evropa" zaslužuje šljagu.

    Ko zagovara nasilje i ne toleriše suprotna mišljenja od njegovih je protivnik EU. Takve EU ne prima. Jedno je biti pravi pobornik EU, a drugo neko ko zbog interesa navodno zastupa mišljenje da treba u EU, a u duši nema ništa sto je duh EU.
  • Preambula

    08.05.2020 03:34
    Lazni Car Scepan Mali-Secate se kako je Predsednik na poslednjem mitingu - one koji su voljno i pod pretnjom otkazima dosli na miting - pozdravio masu- Dragi Radikali ,ups moja greska,eto, ne mozes pobeci od svoje proslosti... Mislite da mu se slucajno omaklo ? Nemam ni najmanju trunku sumnje . Gubernija Srbistan.
  • Hektor

    07.05.2020 22:12
    Sa Evropom imamo neku šansu
    Šansu za kakvo takvo demokratsko društvo i poštovanje ljudskih i građanskih prava.
    Ovaj nas namerači na najgore kršioce ljudskih prava, govnare ko što je i sam : Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju. Gde nađe taj trio fantastikus.
    Jbt nikad u gorem društvu nismo bili, ni kao nacija ni kao država.

    Svaka blenta koja zagovara "ne treba nam Evropa" zaslužuje šljagu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".