CINS: Pojedini zdravstveni radnici ostali bez obećane povišice

Zbog pandemije virusa korona, svim zdravstvenim radnicima je trebalo da bude povećana plata za 10 odsto, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je da se angažovanima u COVID centrima isplati i dodatna stimulacija.
CINS: Pojedini zdravstveni radnici ostali bez obećane povišice
Foto: Marija Erdelji

Međutim, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da su medicinari zaposleni pri Zavodu za zaštitu zdravstvenih radnika Železnica Srbije, a koji su bili angažovani u COVID bolnicama, ostali bez bilo kakvog bonusa.

Jedna od njih je i sagovornica CINS-a, koja je kao medicinski tehničar Železničke ambulante u Nišu, od 10. aprila bila angažovana u privremenoj COVID bolnici u niškom studentskom domu kod Medicinskog fakulteta. Ovo joj je bila obaveza, jer bi, prema ugovoru u koji su novinari CINS-a imali uvid, dobila otkaz da nije prihvatila ovaj radni zadatak.

Ova zdravstvena radnica, koja je želela da ostane anonimna, kaže za CINS da je na taj način bilo angažovano tridesetak lekara Železničke ambulante i četrdesetak medicinskih tehničara. Svi oni, ostali su uskraćeni za obećeni dodatak od 10 odsto.

"Mi nismo dobili ništa. Mi smo dobili golu platu. Naše kolege sa Medicine rada, koje su radile isti posao kao i mi, dobile su 20 odsto kao stimulaciju i plus uredno plaćen noćni rad i praznike", ističe sagovornica CINS-a.

Ona dodaje i da nisu imale nikakvu obuku za korišćenje zdravstvene opreme, te da su učile gledajući snimke na Jutjubu.

Medicinari ovog Zavoda, koji rade na beogradskom Sajmu, gde je takođe smeštena privremena COVID bolnica, kako tvrdi izvor CINS-a, iste su sudbine.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije Vlado Batnožić nije negirao da medicinarima nije isplaćen obećani dodatak, ali nije želeo zvanično da komentariše.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić ističe, da se povećanje plate odnosi na sve zdravstvene radnike.

"Lepo piše u Uredbi – zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ne piše koji je osnivač, a oni jesu zdravstvena ustanova. Tako da bi ovo moralo da važi i za njih", kaže Ilić.

Inače ovi medicinari su ostali uskraćeni i za dodatnu stimulaciju za angažovanje u COVID bolnicama.

Priču u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

  • Tinkerbell

    08.05.2020 11:24
    divide et impera
    Prevod : zavadi pa vladaj, patentirano još u antičko doba, a ovde dovedeno do savršenstva.
  • /

    08.05.2020 08:56
    /
    samo ih nagovaraju da upaljace sa znakom snsa bace.
    kada budu presli u drugu stranku onda ce se zameniti vlast.
    ne verujete?
  • Kuca uzasa

    08.05.2020 08:48
    sinoc nije bilo lupanja u serpe .
    vise se niko ne buni cim je Voljeni dao narodu da izadje na ulice .
    niko se nece pobuniti zbog izostanka obecane povisice za medicinske radbjike .
    Kakav uzasan mix vlasti , naroda , svega , ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija