Stevanović: Epidemija se ne gasi, ušli smo u fazu "početak kraja" koja može da potraje

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da se nazire kraj epidemije virusa korona i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.
"Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a možda i duže", naveo je Stevanović za RTS.
 
On je rekao da se epidemija smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.
 
S druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.
 
U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.
 
"Može se očekivati ponovni porast broja obolelih, ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih", ukazao je Stevanović.
 
Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.
 
"Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže", naveo je Stevanović.
 
Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.
 
"Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odraziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana", rekao je Stevanović.
 
Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru. Ono što se sada dešava jesu oscilacije u broju pregleda, rekao je Stevanović i dodao da je krajem prošle nedelje bilo njih oko 50, a sinoć 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.
  • Kliničar

    11.05.2020 11:14
    Plaše ljude bezveze, nema potrebe za tim.


    I još ne znaju kako da se obrati javnosti napuštaju konferencije za štampu.


    Ja da sam napustio konferencija za štampu u moje vreme više ne bi bio kliničar nigde.
  • nik

    11.05.2020 10:54
    kenjanje po narodu
    Bože kakav je ovo partijski poslušnik i smarač....
  • C19

    11.05.2020 10:45
    kafici i kladionice ce suzbiti epidemiju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.