KRIK: Milovan Bojić preko kontroverzne firme nabavio nepouzdane testove na virus korona

Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", nabavio je brze testove na virus korona "Biozek" koji nisu pouzdani i koji su lažno predstavljeni da su proizvedeni u Holandiji - dok se zapravo prave u Kini, otkriva KRIK/OCCRP.
KRIK: Milovan Bojić preko kontroverzne firme nabavio nepouzdane testove na virus korona
Foto: Pixabay
Bojić je testove uvezao iz Severne Makedonije od kompanije čoveka koji je pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje. Pre nego što su ovi testovi stigli u Institut "Dedinje", u njemu se virusom korona zarazilo najmanje 80 ljudi, a do danas nije niko odgovarao za širenje zaraze u ovoj državnoj ustanovi koja zbrinjava najteže srčane bolesnike.
 
Kada je 6. aprila priznao da se virus probio u ustanovu koju vodi i zarazio 67 zaposlenih i 14 pacijenata, direktor beogradskog Instituta "Dedinje" Milovan Bojić rekao je da će početi da testira svakog ko uđe u bolnicu.
 
"Kao iskusan čovek koji je u medicini praktično doajen od svih direktora zdravstvenih ustanova, ja sam preduzeo da testiramo i naše zdravstvene radnike i pacijente koji su preostali na odeljenju", rekao je Bojić za televiziju Prva.
 
KRIK piše da je nakon dva dana, institut na čijem je čelu, kupio 300 "Biozek" testova na virus korona od privatne kompanije "Sistina farmacija" iz Severne Makedonije, piše u fakturi do koje su došli novinari KRIK-a/OCCRP-ja. Ovi testovi se širom sveta reklamiraju da su proizvedeni u Holandiji, da otkrivaju virus, a "Dedinje" ih je kupilo za 3.000 evra.
 
Problem je, međutim, višestruk: ovi testovi nisu pouzdani u otkrivanju virusa korona, lažno se reklamiraju kao holandski proizvod, a kompanija od koje ih je Bojić kupio u vlasništvu je makedonskog biznismena koji je pod istragom za kriminal.
 
"Holandski" testovi
 
Holandska kompanija "Inzek International Trading B.V" koja širom sveta prodaje "Biozek" testove, reklamira ih kao pouzdane testove za otkrivanje virusa korona koji su proizvedeni u ovoj zemlji.
 
Istraživanje novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) objavljeno u sredu, međutim, pokazuje da testove zapravo proizvodi kineska firma "Hangzhou AllTest Biotech Co. LTD". Testovi su u Kini orginalno proizvedeni pod nazivom "Alltest". Holandska kompanija ih zatim kupuje od kineske, pakuje kao brend "Biozek" i reklamira kao svoj proizvod, otkrili su novinari.
 
 
Iz holandske firme priznali su novinarima OCCRP-ja da su testovi proizvedeni u Kini i dan kasnije su na svom sajtu izbrisali lažni podatak o poreklu testova.
 
Nepouzdani u otkrivanju virusa korona
 
Testovi "Biozek", sem skrivanja porekla, lažno su reklamirani kao testovi koji mogu pouzdano da utvrde da li je neko zaražen virusom korona. Oni, zapravo, ne otkrivaju bolest, već prisutnost antitela koja organizam proizvodi boreći se sa virusom. Ovakvi testovi mogu da daju precizne rezultate na virus korona tek četiri nedelje nakon što je osoba inficirana, pokazala su ispitivanja.
 
Kako je objavljeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), istraživanja pokazuju da većina pacijenata počinje da razvija antitela tek u drugoj nedelji nakon što se pojave prvi simptomi virus korona.
 
"To znači da je dijagnoza kovida-19 na osnovu antitela često moguća jedino u fazi oporavka pacijenta, kada su mogućnosti za kliničku intervenciju ili prekid prenošenja bolesti već prošli", navodi se na sajtu SZO.
 
Zato je i epidemiolog Predrag Kon iz Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa rekao da se kod nas ne koriste ovakvi testovi, poznati i kao "brzi" ili "orijentacioni" testovi. On je rekao da oni mogu biti od koristi tek kada prođe epidemija jer će tad moći da se utvrdi koliki procenat populacije je bio inficiran virusom, a da nije znao.
 
Umesto toga, kako je rečeno iz Kriznog štaba, građani Srbije testiraju se samo PCR testovima jer su to dijagnostički testovi kojima pouzdano može da se utvrdi da li je neko zaražen virusom korona.
  • Sestrs

    13.05.2020 08:57
    O daaa
    On je žrtvovao nas radnike... Medju njima sam. I nikom nista., Niko nije ni pitao za nas dal smo živi!? I da odgovorni su.. Jedna maska za 12 sati smene, mantil koji mi koleginica iz noćne dala, jer drugi nisam imala..i te kako su odgovorni..i odgovorni su što su operisala kad su rekli da se stane.. I tako su sve ugrozili. I sad se čuti o tome više Dedinje niko ni ne spominje
  • x

    11.05.2020 21:33
    y
    hvala, dijasporac.
  • Punoglavac

    11.05.2020 21:27
    Jel to bese onaj milosevicev covek zaba?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija