Miro Vuksanović: Književnost Dubrovačke republike je i hrvatska i srpska

Glavni i odgovorni urednik edicije "Deset vekova srpske književnosti", akademik Miro Vuksanović reagovao je na saopštenje Matice hrvatske koja je optužila Maticu srpsku za prisvajanje hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja dela Marina Držića u toj ediciji.
Miro Vuksanović: Književnost Dubrovačke republike je i hrvatska i srpska
Foto: 021.rs
Vuksanović je naveo da književnost koja je nastajala u Dubrovačkoj republici, po specifičnim osobinama i jezičkoj osnovi štokavskog narečja, ima dvojnu pripadnost, da je istovremeno i hrvatska i srpska.
 
"Takvo krajnje pomirljivo stanovište proističe iz naučnih radova istoričara književnosti među kojima su ugledni Dubrovčani Milan Rešetar i Petar Kolendić. Zato smo u ediciju 'Deset vekova srpske književnosti', koju je objavio Izdavački centar Matice srpske, uvrstili poeziju starog Dubrovnika, kao i knjige (Ivana) Gundulića i Držića", kaže urednik edicije.
 
On napominje da su takođe uvršteni i Ivo Ćipiko, Ivo Vojnović, Vladan Desnica i drugi Srbi iz Hrvatske čije delo pripada i srpskoj i hrvatskoj književnosti.
 
"Takva pitanja bolje rešava nauka od politike", rekao Vuksanović.
  • Jugosloven

    13.05.2020 08:19
    Je
    Za Hrvate isto sto i Velikosrbin......u Srbiji je OK biti Jugosloven..u Hr ces dobiti batine.....
  • Jerry

    12.05.2020 21:51
    A Tesla samo srpski,
  • Milan NS

    12.05.2020 21:09
    I Jovan Dučić
    spada u velikane hrvatske književnosti jer je rođen u Hercegovini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija