Tiodorović: Situacija u Vranju opomena šta će se desiti ako se ne poštuju mere zaštite

Epidemiološka situacija na jugu Srbije je i dalje nesigurna, a situacija u Vranju, gde su u jednom kolektivu korona virusom zaražene desetine radnika, trebalo bi da opomene celu Srbiju, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.
U Vranju je, zbog povećanja broja novoobolelih, ponovo otvorena kovid bolnica, koja je bila zatvorena krajem aprila, a tokom vikenda registrovano je 52 novoobolelih, od kojih je najviše radnika jedne fabrike nameštaja.
 
Tiodorović za RTS kaže da su Vranje i leskovačke fabrike "Jura" primeri koji pokazuju šta se može desiti ako se ne sprovode mere, a stanovništvo potpuno opusti.
 
"U 'Juri' je situacija stavljena pod kontrolu. Imali smo obimna testiranja, već je urađeno preko 1.300 testova, samo 23 je bilo sa pozitivnim nalazom. I to su sve mladi ljudi bez teže kliničke slike", zaključio je Tiodorović.
 
Tiodorović kaže da je na jugu Srbije i u Nišu prisutna lokalna transmisija viriusa, ali da se broj umrlih smanjuje.
 
"Ima još obolelih, ali broj umrlih se smanjuje i to je dobro. Nemamo podataka o umrlima od korona virusa za danas i juče. Pozitivno je takođe što imamo veliki broj vraćenih u staračke domove", kazao je Tiodorović za RTS i dodao da je do sada vraćena 181 osoba u gerontološke centre, a da je oko 12 ostalo u Kliničkom centru.
 
On je naveo da će zgrada KC Niš za nekoliko dana moći da bude vraćena svojim prethodnim zadacima, da zbrinjava, dijagnostifikuje i leči stanovništvo sa jugoistoka Srbije.
 
"Najzad će hronični bolesnici biti zbrinuti prema uputima i terapijama", rekao je epidemiolog.
  • Prestani

    18.05.2020 13:58
    Da pretis
    Narodu i reci to gde treba-dogovorite se vise-otvarate vrtice-pravite mitinge-predizborna kampanja u punom jeku a mi krivi-more nosite se
  • JURA

    18.05.2020 13:52
    SRAM DA VAS BUDE DOKTORE ! Niste culi VAPAJ radnika iz Jure, iz vaseg okruga os pre 2 nedelje, da nemaju nikakvu zastitu u halama. U hali namestaja isto. Sad nam prosipate pamet. Svi u Vranju znaju ko ste i za sta ste sve spremni. A ODGOVORNOST NEMA KRIZNI STAB? Ni predsednik ni premijer! SRAMOTA ME JE KAKO NAM DOBRO IDE
  • ND

    18.05.2020 13:21
    @Portikla
    Pa hajde da pljunemo baš na sve. Epidemiolog ne zna u kojoj situaciji treba da ima masku? Stoji kao portikla da može da je stavi na usta bi nos čim zatreba - nađe se na distanci od 2m od sagovornika, …
    Ima dovoljno pojava koje stvarno treba kritikovati, ali ne baš sve. Koliko sam video, ovaj čovek nije imao političkih iskaza pa ga ne treba tretirati drugačije nego kao eksperta u svojoj oblasti. Obzirom da ja nisam ekspert za tu oblast, izabraću da mu verujem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija