Vakcina protiv gripa postala obavezna za trudnice, starije od 65 godina i hronične bolesnike

Vakcina protiv gripa postala je obavezna za građane starije od 65 godina, trudnice, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima.
Vakcina protiv gripa postala obavezna za trudnice, starije od 65 godina i hronične bolesnike
Foto: Pixabay
Kako piše list Danas, vakcinu protiv varičela od sada treba da primi više kategorija stanovništva uključujući i decu u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet, osobe obolele od atopijskog dermatitisa kao i one kojima je potrebna transplantacija, ali i žene bez imuniteta koje planiraju trudnoću.
 
Žene koje žele da ostanu trudne obuhvaćene su i obaveznom imunizacijom protiv rubeola. 
 
Sve ovo su novine koje je doneo novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije, objavljen u Službenom glasniku početkom maja.
 
Doktori sa kojima je Danas razgovarao različito gledaju na ovaj dokument. Dok profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, pulmološkinja i onkološkinja Dragana Jovanović ističe da su ovoga puta na "nekritičan način" obaveznom imunizacijom obuhvaćene grupe stanovništva "za koje se epidemiološki podaci u svetu i kod nas nisu promenili u poslednjoj dekadi" i kod kojih bi stoga bilo "opravdano da i dalje budu na nivou preporuke", predsednik Udruženja za javno zdravlje i savetnik Unicefa i Svetske banke Dragoslav Popović smatra da su uvedene novine dobre, ističući da bi ipak trebalo napraviti ambiciozniji plan i preporučene vakcine podvesti pod obavezne.
 
"Preporučujući vakcine određenim grupama stanovništva država se ograđuje od toga da nabavlja te vakcine i da građani budu sigurni da će tih vakcina biti. Pošto preporučene vakcine padaju na teret pacijenta, stvara se nejednakost kada se radi o dostupnosti vakcina u Srbiji. Tako onaj ko je bolje informisan i ko ima više novca, potrudiće se da se vakciniše, a onome kome vakcine više trebaju a nema informacije niti novca neće primiti vakcinu", ističe Popović.
 
Na drugoj strani doktorka Jovanović objašnjava da su vakcine koje su kod nas postale obavezne u mnogim zemljama na nivou preporuke.
 
"Vakcine su u 20. veku spasle svet od teških, često smrtonosnih bolesti poput tuberkuloze, dečje paralize, velikog kašlja, difterije. Međutim, gledajući preporuke američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), poznatog i po većem zagovaranju vakcinacije od drugih, ne postoji obavezujuća vakcina protiv gripa za trudnice. Ona je na nivou saveta, preporuke i to uz prethodnu pažljivu procenu. Mi za sada imamo kontradiktorne i nekonzistentne podatke iz studija o vakcinaciji trudnica", kaže Jovanović, ističući da nesigurni rezultati ne bi smeli da budu osnov za obaveznu vakcinaciju svih trudnica, naročito ne u prvom trimestru trudnoće.
 
Pored vakcine protiv gripa, i vakcina protiv varičela obuhvata veći broj grupa stanovništva, uključujući decu u šestom razredu osnovne škole koja prethodno nisu preležala bolest.
 
Pedijatar Nevenka Raketić kaže za Danas da je ova promena opravdana ako se uzme u obzir da među nekim starosnim grupama varičele mogu biti praćene težom kliničkom slikom.
 
"Kod mlađih od dve i starijih od pet godina varičele mogu nositi komplikacije poput pneumonija, meningitisa. U Zapadnoj Evropi vakcina protiv varičela je sada obavezna. Na taj način se pokušava da se stvori kolektivni imunitet, a učestalost obolevanja se smanjila. Vakcina se daje u drugoj godini, a druga doza posle tri meseca ili pred školu", objašnjava Raketić.
 
Ono što je sigurno jeste da je novi pravilnik doneo znatno veći obuhvat obavezne vakcinacije. To znači i da će Srbija nabavljati veće količine vakcina u periodu od 2021. do 2023, koliko važi ovaj dokument. Tako pravilnik navodi da je samo za grip potrebno između 400.000 i 500.000 vakcina. Poređenja radi, prethodnim pravilnikom za grip je bilo određeno između 240.000 i 280.000 vakcina.
  • Zoka

    19.05.2020 15:22
    Bla bla
    Meni i mom detetu sa cerebralnom paralizom i visestrukom ometenoscu u razvoju,vec 3 godine vakcine protiv gripa spasavaju zivot.Hvala onome ko ih izmisli.
  • @Program obavezne

    19.05.2020 15:00
    za histericnu polupismenu
    3.2. Активна имунизација против грипа лица у посебном ризику

    Активна имунизација против грипа лица у посебном ризику се спроводи код трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са:
    1. хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму),
    2. хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију),
    3. метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40),
    4. бубрежном дисфункцијом,
    5. хемоглобинопатијом,
    6. хроничним неуролошким поремећајима,
    7. имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом),
    8. примаоца трансплантата.


    Dakle ne za SVE trudnice, nego hronicno obolele. A to o cemu ti pises NE postoji u pravilniku
  • Program obavezne

    19.05.2020 13:18
    Imunizacije
    Za debila koji ne zna ni da cita,a ne da shvati Program obavezne i preporucene imunizacije,pojasnjenje: tacka 3. Programa obavezna imunizacija lica u posebnom riziku, 3.2. Aktivna imunizacija protiv gripa sprovodi se kod 1. trudnica!!! Obracam se onom koji ni obican komentar ne moze da shvati pa neka se mane ozbiljnih tema. Mozes da se javis i budes dobrovoljac za testiranje na Koronu kad si tako human,a (ne)dovoljno si i inteligentan. Moje dete je uredno vakcinisano! A sve koje poznajem da su vakcinisani PROTIV GRIPA su bolesni,ma cele godine imaju razne temperature i kasalj,a mi ostali zdravi??? Rekla sam da nisam protiv vakcina,ako treba i protiv gripa da primim,ali ne dok sam trudna! A ti vodi i zenu, sestru i cerku trudnu ako hoces! Bas bih volela da vidim! Licemeri!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".