Objavljeni pojedini cenovnici za testiranje građana na virus korona

Zavodi za javno zdravlje nekoliko gradova saopštili su da rade testiranje građana na virus korona na zahtev i objavili cenovnike.
Objavljeni pojedini cenovnici za testiranje građana na virus korona
Foto: FoNet/AP
Zavod za javno zdravlje Pančevo objavio je da je ta usluga dostupna od danas, a obuhvataće uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata.
 
Za uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata u Pančevu treba izdvojiti 8.225 dinara.
 
Kako se navodi, na testiranje mogu da dođu svi državljani Srbije koji ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije - državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju, državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije, dolaze u obzir i grupni zahtevi zaposlenih, kao i svi zainteresovani na lični zahtev.
 
Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije, uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija su: maloletni državljani Republike Srbije, studenti-građani Srbije i studenti pripadnici srpske nacionalne manjine, državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji.
 
Maloletnici uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju da se testiraju pri ulasku u Srbiju.
 
Testovi se izvode samo na osobama bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje. Oni koji imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebalo bi da ostanu kod kuće i da stupe u kontakt sa nadležnim lekarom, navode iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.
 
Testiranje će se vršiti u prostorijama Zavoda, tačnije u Centru za mikrobiologiju, u Ulici 6. oktobra 9 u Pančevu, od 11 do 13 sati.
 
Zavod za javno zdravlje u Vranju vrši testiranje na koronavirus od 16. 5. svakim radnim danom od 9h do 21h, subotom i nedeljom od 9h do 15h. Neophodno je sa sobom poneti ličnu kartu i popunjen Lični zahtev za testiranje COVID-19, navodi taj Zavod.
 
Svi podnosioci ličnog zahteva za testiranje, primenom RT-PCR-SARS-CoV2 testa, uplatu u iznosu od 6.000 dinara mogu izvršiti na blagajni Zavoda za javno zdravlje Vranje svakim radnim danom od 7h do 14.30h, ili na tekući račun Zavoda, naglašava Zavod.
 
U Somboru testiranje može da se obavi u Zavodu za javno zdravlje, gde se uzimaju potrebni brisevi i obavlja plaćanje, a navedeno je da je cena testiranja 6.000 dinara.
  • Ironman

    08.11.2020 17:28
    Masovno testiranje
    Pitanje za Krizni štab. Da li je ovo izvodljivo?
    Masovno testiranje svih građana Srbije (škole, posao, GSP, iz automobila u koloni.......!?
    Ako bi tada imali info ko treba 14 dana da sedi kući, da li bi to pomoglo? Ali ako treba tri dana za rezultate, onda mislim da nema smisla!?
    Razmišljam o ovoj masovnoj akciji na državnom nivou. Ako bi imali brže ove rezultate ko treba da sedi kući i sve njihove skorije kontatke da ostanu u izolaciji, da li bi sprečili dalje širenje virusa ili u kojoj meri?
  • da,da

    19.05.2020 12:00
    Lecim dete u inostranstvu. Moramo uskoro na put. Nije to moj hir, da mi dupe vidi puta. Ovde lekova nema, nema ni lekara koji bi mogli da nam pomognu. Preostale lekove za terapiju sad vec brojimo na komad. Kako da izadjem iz drzave i vratim se kuci, sa detetom, i sve platim??? Placam lekara, placam smestaj, placam prevoz, sad i testiranja a i u inostranstvu se mora nesto pojesti. Odakle mi?!
  • Novosadjanin

    19.05.2020 11:39
    @Lol
    Srpska nacionalna manjina su svi građani rođeni u Srbiji , koji imaju samo Srpsko državljanstvo i nacionalnost.Svi ostali su VEĆINA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.