Brnabić: Što više liberalizovati ulazak u Srbiju, dodatne mere se ne planiraju

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će se nastojati da se ulazak u Srbiju liberalizuje što je više moguće, navodeći da je, "osim zaštite zdravlja ljudi, cilj da se što pre ostvari pun ekonomski oporavak i rast zemlje".
"Trudićemo se da u najrazumnijoj meri liberalizujemo ulazak u Srbiju što je više moguće, kako budemo videli da su statistički podaci u vezi sa korona virusom u Srbiji i Evropi pod kontrolom. To je važno za našu privredu, kao i za naš turizam", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.
 
Podsetila je da strani državljani koji ulaze u Srbiju treba da imaju negativan PCR test i odobrenje vladine komisije, a da oni koji su posebno važni za srpsku privredu mogu da uđu i bez negativnog PCR testa.
 
"Tu komuniciramo sa Privrednom komorom Srbije i svim stranim ambasadama i privrednim komorama. U tom slučaju, strani državljani dobijaju posebnu dozvolu za ograničeno kretanje, od hotela do radnog mesta", rekla je Brnabić.
 
Ona je ponovila da će od 1. juna početi da važi liberalizovani režim prelaska granice sa četiri zemlje regiona, (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Severna Makedonija) bez obaveze građana tih zemalja da imaju negativan test na kovid-19 prilikom prelaska granice sa Srbijom.
 
Kada je reč o našim državljanima, navela je da oni mogu da uđu i izađu iz Srbije kad god žele: "Ne postoje nikakvi limiti. Oni ne moraju da budu u samoizolaciji, odnosno mogu normalno da uđu i da se kreću, ako imaju negativan PCR test na ulasku u zemlju".
 
Navela je da je to dodatno relaksirano tako da se naši državljani, koji pri ulasku u zemlju nemaju rezultat PCR testa, testiraju ovde.
 
"Budu u samoizolaciji samo dok se ne testiraju i čim se testiraju, ako su negativni, mogu normalno da se kreću", kazala je Brnabić.
 
Ne planira se uvođenje dodatnih mera
 
Prema rečima premijerke, iako je broj zaraženih u Vranju povećan, situacija je pod kontrolom. Ona je navela da će sutra biti održan sastanak Kriznog štaba, ali da se za sada ne planiraju dodatne mere. 
 
"Za sutra sam zakazala sastanak Kriznog štaba, da razgovaramo da li je potrebno bilo šta preduzeti. Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali apelujem još jednom na sve - kriza nije gotova. Izašli smo iz najgorih vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske, da pazimo na distancu", rekla je premijerka, upitana da li bi i koje mere mogle da budu uvedene posle skoka broja zaraženih.
  • Dragan

    19.05.2020 11:31
    ček, ček....
    ako sam dobro shvatio, Makedonac koji je na primer bio u Grčkoj znači može da uđe u Srbiju bez testa, a ja ako odem u Makedoniju ili Grčku kada se vraćam u Srbiju moram da imam test ili idem u samoizolaciju......
    ovde nešto ne štima.....
  • Tinkerbell

    19.05.2020 10:03
    He,he, drumovi će poželeti Turaka, al Turaka nigde biti neće...
  • Aleksej

    19.05.2020 08:31
    Laz laz laz
    Prvo dok odluce sta njima najvise odgovara, pa da ce da slazu nesto - samo to umeju - pa cemo videti kako cemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija