Organizacije pozivaju Vladu Srbije da se ozbiljno bavi stanjem demokratije u državi

Sedam organizacija civilnog društva koje se bave evrointegracijama je pozvalo Vladu Srbije da započne ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u zemlji.
Organizacije pozivaju Vladu Srbije da se ozbiljno bavi stanjem demokratije u državi
Foto: 021.rs
Povodom najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija prvi put posle 17 godina spuštena u nižu kategoriju "hibridnih režima", nevladine organizacije poručile su Vladi Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i uloži napor za obezbeđivanje uslova za unapređenje demokratije i slobode medija u zemlji.
 
Uz podsećanje da je i na listi Indeksa slobode medija Reportera bez granica Srbija pala za 39 mesta od 2014. godine, organizacije navode da su i sve oštriji izveštaji Evropske komisije o stanju demokratije i slobodi medija u Srbiji.
 
Organizacije apeluju na Vladu Srbije da se "umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih medjunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji", navedeno je u saopštenju.
 
Uputili su i poziv EU da mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapređenje procesa pristupanja država Zapadnog Balkana EU, iskoristi kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.
 
Zajedničko saopštenje su potpisali: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).
  • Паор

    20.05.2020 11:17
    Искрено
    Чим могу одавде да се оглашавају не мањка њима права, а да би нешто променили у држави, не можете на овај начин, већ пред народ господо па да видимо ко ваше идеје подржава.
    Ви би да народ гласа за супротне идеје од оних које ви заступате, а да онд она власт коју су грађани изгласали спроводи ваше идеје и концепте државе.
    Систем се мења на изборима вољом народа а не апелима, писмима или кукњавом, над изгубљеним привилегијама, јер сте до скора баш ви били на власти, и нисте ништа добро показали народу, односно урнисали сте већину народа.
  • NS

    19.05.2020 15:14
    Komentar
    Zamolio bih doticne da se pozabave ugrozavanjem prava na zdravlje i zivot. Sva ostala prava za koje se tako grcevito bore proizilaze iz ova dva prava. Licno mislim da se najvise bore za pare koje primaju od poznatih donatora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.