Uprkos pandemiji, penzioneri ponovo razmišljaju o dodatnom radu u inostranstvu

Stariji građani se, uprkos pandemiji virusa korona, spremaju da i ovog leta obavljaju sezonske poslove u inostranstvu.
Uprkos pandemiji, penzioneri ponovo razmišljaju o dodatnom radu u inostranstvu
Foto: Pixabay
Penzioneri od prošlog leta imaju pravo na ovaj vid dodatne zarade, a za to im neće biti umanjene ili obustavljene penzije.
 
Kako za Novosti upozoravaju stručnjaci za zaštitu prava radnika, važno je da se dobro raspitaju o svemu pre nego što krenu, provere gde idu i uslove u kojima će provesti narednih nekoliko meseci.
 
Prema rečima Hristine Piskulidis iz nevladine organizacije "Astra", koja se bavi i zaštitom od eksploatacije radnika, svi koji se odluče na rad van granica pre svega moraju da provere da li su im "čisti" papiri. Ona naglašava da turistička viza nije dovoljna, ali dodaje da stariji rade uglavnom na crno.
 
"Starosni penzioneri teško da mogu dobiti radne dozvole. To su uglavnom angažmani na po tri meseca, koliko traje turistička viza. S obzirom na to da su tu radni odnosi neregulisani, oni nisu zaštićeni zakonom, pa su i mogućnosti manipulacije i radne eksploatacije otvorene. Starije žene uglavnom rade poslove nege i čuvanja starijih ljudi u inostranstvu, dok su za muškarce rezervisani poslovi na građevini ili su angažovani kao vozači", kaže Piskulidisova.
 
U "Astri" naglašavaju da od početka ove godine beleže manji broj poziva koji se odnose na sezonske poslove u inostranstvu, pa to važi i za starije sugrađane.
 
"Ukoliko se otvore granice, interesovanje će sigurno biti veće. Među osobama koje se raspituju o poslovnim angažmanima uvek ima i starijih", kažu iz Tima za podršku žrtvama organizacije "Astra".
 
Da ne biste postali žrtva prevare, ukoliko je vaš angažman izvan Srbije, treba se raspitati o viznom režimu i dokumentima koji su neophodni za rad u inostranstvu, objašnjava Piskulidisova. 
 
"Takve informacije je najsigurnije potražiti u ambasadi zemlje u koju odlazite. Turistička viza ne podrazumeva pravo na rad. Budućem poslodavcu ne dajte svoj pasoš, već samo kopiju", zaključuje ona za Novosti.
  • Bora

    21.05.2020 11:02
    Pa...
    za to su svojevremeno glasali,sad neka uživaju u dopunskom radu. Nije im dovoljno što su spičkali svoje živote , sad bi i naše. Uzimaju poslove mladima i obaraju cenu rada. Neko će reći "muka ih tera" i slažem se s tim,ali najvećim delom sami su krivi. Samo ih slušam ,gde god se okrenem, u gaerderobi i cipelama iz prošlog milenijuma,bezubi i neuhranjeni...ali daće poslednju kovanicu za Informer i Alo
  • velja

    21.05.2020 10:39
    @Onako

    rusofil ne voli evropu ali je zato lud za evrom.
  • Giga Moravac

    21.05.2020 10:07
    Gigin sarkazam
    Šta ćete u inostranstvo kad ste dobili od AV po 4000din i onih 100e?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).