Kada je radni staž manji od 15 godina: Nema penzije, ni vraćanja doprinosa

Nijedan zakon u Srbiji ne propisuje da se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su godinama uplaćivani, a nisu realizovani, odnosno nije stečena penzija, vraćaju.
Kada je radni staž manji od 15 godina: Nema penzije, ni vraćanja doprinosa
Foto: Pixabay
Tako svaki radnik koji ima manje od 15 godina staža nema pravo da mu se vrati ni dinar od uplaćenih sredstava, a nema ni mogućnost da podnese zahtev za penzionisanje, pišu "Novosti".
 
Taj novac upotrebljen je, tvrde nadležni, za nešto drugo. 
 
Oni koji su kroz svoje zarade izdvajali za fond kraće od 15 godina, kada zađu u sedmu deceniju ipak ne mogu da ostvare popuste u hipermarketima, jer nemaju penzioni ček, a ne mogu da koriste ni pogodnosti da uz vaučere idu na odmor.
 
Programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković objašnjava da novac od uplaćenih doprinosa nije moguće vratiti ni u jednoj vrsti osiguranja, jer osiguranja tako funkcionišu. Kako bi, tvrdi ona, ona inače mogla da isplaćaju "dobitnicima", a koji su, na primer, uplaćivali doprinose 20 godina. 
 
Primera radi, navodi sagovornica beogradskog lista, na mesečnom nivou izdvajaju se mnogo niži iznosi od mesečne penzije, a kasnije se primaju čekovi tokom 30 godina nakon penzionisanja.
 
"U skoro svim zemljama sa sličnim penzijskim sistemima, kada je u pitanju javno penzijsko osiguranje, postoji minimalni staž od 15 ili 20 godina (Portugalija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Litvanija, Slovačka), u Francuskoj i Americi 10 godina. Takva je računica da biste mogli u proseku da primate penziju 15 godina, koja je inače mnogo viša nego doprinosi koji se uplate za isti period. Isto je i u zemljama u regionu", kaže sagovornica "Novosti".
 
Prema istraživanjima koja su rađena pre nekoliko godina, u našim uslovima je najprihatljivije da se u okviru programa novčane socijalne pomoći (NSP) uvede poseban modul za staračka domaćinstva.
 
"To su ona domaćinstva u kojima su svi članovi stariji od starosne granice za penzionisanje, odnosno od 65 godina. Takođe bi morali da se relaksiraju i imovinski uslovi, a da se cenzus i iznosi prava povećaju u odnosu na NSP. Starosna granica za ovo pravo bi trebalo da bude nešto viša nego za penziju za tri ili pet godina, a primanja niža u odnosu na minimalnu penziju", ističe Matković.
 
Matkovićeva naglašava da neka vrsta socijalne penzije koja se ne finansira iz doprinosa postoji i karakteristična je, na primer, za skandinavske zemlje i Australiju na primer. Dodeljuje se po osnovu prebivališta. Ona je takođe targetirana i dobijaju je oni koji ne ispunjavaju uslove za penzionisanje ili kojima je penzija niska. Postoje i zemlje koje ne proveravaju dohodak, i dodeljuju samo na osnovu prebivališta. Takve su Holandija, Novi Zeland i Izrael.
  • zoki

    12.08.2023 01:58
    np
    Šta će mladi u ovoj državi tamo će zaraditi bar neku penziju a ovde u Srbiji za 30 godina radnog staža sam dobio 22,000 penzije i 10 godina imam u sloveniji ali niko iz PIO fonda nezna kad ću dobiti i dali ću dobiti oni su samo plaćeni da tamo sede i ništa neznaju.Bitno je da čekaju povećanje plate koje važe samo za radnike u državnom sektoru a za radnike u privatnom to nevaži.Da sam ove pameti nikada se nebi vratio iz Slovenije.Ovo je katastrofa od penzionog sistema i obračuna penzija"Do kada ćemo trpeti ove nepravde za mene manje više ali ova omladina nema ovde šta da očekuje ni da se nada,moj savet što pre napolje.jer kad ostarš dobićete mizeriju sa kojom nemožete da platite ni račune.
  • B&B

    10.10.2020 07:23
    Banana Drzava
    Iz svega procitano, koji je moj interes da mi se na punu platu uplacuje staz a ne na minimalac. Ispada da je bolje da se dogovorim sa gazdom da mi uplacuje na minimalac a da ono sto ostane kao razlika ( usteda) sto mi ne uplacuje na punu platu DA MENI NA RUKE. Po racunici koju imam usteda je od 10 do 12 hiljada din mesecno. 100e mesecno x 10 god dodje vam 12000e. Ako mi PIO za 10 god staza neda nista kad napunim 65god, ja cu uzeti od njih na vreme.....
  • JANO

    30.08.2020 13:36
    Život isti za sve penzionere
    Zar netreba starom čoveku isto para lekovi unučad malo banje i to je to svima ista penzija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.