Lekar u "Lazi Lazareviću" tvrdi da je kažnjen jer je tražio maske, u upravi kažu da je prekršio proceduru

Psihijatar iz Klinike Laza Lazarević kažnjen je zato što je, kako tvrdi, tražio da prilikom pregleda pacijenata nosi masku, dok iz uprave klinike kažu da je prekršio proceduru trebovanja.
Lekar u "Lazi Lazareviću" tvrdi da je kažnjen jer je tražio maske, u upravi kažu da je prekršio proceduru
Foto: 021.rs (ilustracija)
Pacijente i sebe hteo je da zaštiti od zaraze i zato je kažnjen. Tako smanjenje martovske plate za deset odsto tumači psihijatar Igor Grbić sa Klinike "Laza Lazarević", prenosi N1.
 
"S obzirom da smo maske, ja i koleginica, poneli od kuće, svoje privatne, mi smo ih istog dana i nosili prilikom pregleda", navodi dr Grbić.
 
Od glavnog tehničara je, kako tvrdi, za naredne dane tražio još dve maske, koje je i dobio. Nakon toga je pozvan u kancelariju direktorke klinike.
 
"Direktorka mi je krajnje neljubaznim tonom odgovorila, bukvalno sad citiram – šta će ti maska. Ja sam je zapitao: mi smo zdravstvena ustanova, imamo preglede, dolaze nam pacijenti sa strane, ugrozićemo mi njih, ugrozićemo zaposlene, ugrozićemo sebe, toliko je stvari, epidemija je u toku", kaže dr Grbić. 
 
Kako tvrdi, direktorka mu je tada rekla: "Da si ovog momenta skinuo tu masku, odbiću ti deset odsto od plate".
 
Za upravu klinike, dr Grbić je prekršio proceduru trebovanja opreme, a osim njega, zbog toga je kažnjeno još nekoliko zaposlenih.
 
"Nijedna stvar ne može da se uzima bez prethodno utvrđene procedure u šta spada i zaštitna oprema, naročito u vreme epidemije. Naravno da ne mogu zaposleni samovoljno da koriste niti jedno sredstvo rada koje je RFZO opredelio isključivo za zdravstvenu zaštitu pacijenata. I od toga nikada neće biti odstupljeno", rekla je v.d. direktora dr Ivana Stašević Karličić za N1.
 
 
Obaveštenje iz ove ustanove o zabrani trebovanja zaštitne opreme pojavilo se ranije u javnosti i bilo tema jedne od konferencija zdravstvenog kriznog štaba. Doktorka Stašević Karličić tada je izjavljivala da je razlog zabrane racionalna upotreba opreme.
 
"Kada kažem racionalno, ja isključivo mislim na broj koji je u tom času potreban za tu vrstu usluge koju pružamo, da bismo zaštitili zasigurno život i zdravlje. Ja vam tvrdim da je to - to u slučaju ove ustanove. Da opreme nije bilo dovoljno, verujte mi, ova ustanova bi bila zatvorena", rekla je direktorka.
 
Prema njenim rečima, da su još od 6. marta preduzeli opsežne mere zaštite zaposlenih i pacijenata, pokazuje to što u ustanovi nije bilo zaraženih korona virusom.
 
Doktor Grbić je zbog umanjenja zarade podneo tužbu, kao i zbog premeštanja u drugu radnu jedinicu - u Padinsku skelu.
  • NEMA ADVOKATA

    23.05.2020 18:58
    Kako da tuzimo Strazburu kad advokati odbijaju da provedu slucaj kroz srpske sudove?
  • turista

    23.05.2020 17:43
    @Kuca uzasa

    tacno. zar je onda za cudjenje sto se nalazimo medju tri poslednje evropske drzave po prihodu od turizma jer ko bi normalan dolazio u drzavu gde te svako na ulici gleda kao da si mu poubijao celu familiju.
  • Tanja

    23.05.2020 17:04
    Dno dna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija