Srđa Janković: Nadam se da će tokom leta biti dan bez novoobolelih od kovida

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je epidemiološka situacija povoljna, ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou i da rep epidemije mora da traje, izrazivši nadu će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.
Janković je rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba. Istakao je i da bi broj novootkrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.
 
Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa. Istakao je da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažnije.
 
Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Prema njegovim rečima, sve je veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom i sve je veći broj asimptomatskih slučajeva.
 
"Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih", naveo je Janković za RTS. Ocenjuje da je situacija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava.
 
Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučajeva.
 
"Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana", rekao je Janković i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi. Kaže i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude "sad ovako, sad onako".
  • ne volim sns

    24.05.2020 13:06
    mene zanima iskljucivo misljenje botova , sta ce oni da kazu.
  • Beočinac

    24.05.2020 12:30
    REALNO.
    Novi Sad je manji grad od Beograda ali se struka razlikuje i to se dokazalo,krizni štab u NS ugasio je 3 potencijalna žarišta,Kikindu,Sremsku Kamenicu i Futog.


    Novosadska struka je već bila spremna da reaguje u koliko se pojavi obolevanje u NS i okolini.


    Sve je to rezultiralo da je Novi Sad jako blizu da proglase da se virus ugasio tj da je izašao iz cirkulacije.


    Dnevno u Novom Sadu bude po 2-3 obolelih a ima preioda kada 12 dana nije bilo ni jednog obolelog i umrlih.



  • Zoki

    24.05.2020 12:17
    maska
    Znači da neće skoro skinuti masku. Za ovo treba disciplina i ustrajnost,a to ovde ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija