Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

Titov rođendan proslavljan na današnji dan, 25. maj širom Jugoslavije, slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.
Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti
Foto: 021.rs
Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.
 
Nekada uz taktove pesme "Tito je naše sunce", na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu "Mi smo Titovi i Tito je naš" obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.
 
Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.
 
Veličanje partije, armije, socijalizma a pre svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.
 
Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavio kao praznik Dan mladosti.
 
Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mesec i po dana pre 25. maja i morala je da prođe kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.
 
Muzej Jugoslavije u Beogradu kao i svake godine na Dan mladosti omogućava danas besplatan ulaz u periodu od 10 do 18 časova. Zbog epidemije virusa korona, za sve posetioce je obavezno nošenje maski, rukavica i održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.
  • So i Biber

    25.05.2020 16:38
    Jedan je Tito. I kad se saberu svi serBski vladari na gomilu po učinku za svoj narod ne mogu Tiletu ni da pri smrde. Zagorac učinio više za Srbe nego svi serBski vladari zajedno.

    Hahahaha .... ljuta rana.
  • Nemanja

    25.05.2020 15:58
    Lala se lože srboidi čiji su se idoli zadužili desetostruko, a čija kvazidržavica neće trajati ni upola kao ta sa kojom se sprdaju.
  • darko

    25.05.2020 15:43
    samo za nostalgičare
    https://www.youtube.com/watch?v=soHPIAfrbNM&fbclid=IwAR3aVjndRA2x59_Iupewqvv57KdslyRAd_4CLDBaYBx3eM5SEO5dhxpe5Es

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.