Poslanik EP: Kada Fridom haus neku zemlju proglasi nedemokratičnom, to je udaljava od EU

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je danas da, ako ugledna Međunarodna organizacija poput Fridom hausa proglasi državu nedemokratičnom, to ima ogromne implikacije i da se to dogodilo u slučajevima Srbije i Mađarske.
Poslanik EP: Kada Fridom haus neku zemlju proglasi nedemokratičnom, to je udaljava od EU
Foto: 021.rs
U intervjuu za Juropijen vestern Balkan (EWB) na pitanje da li tako ocenjeno stanje demokratije u Srbiji znači da je zemlja dalje od članstva u EU, Grošelj je rekao: "Nažalost, da".
 
On je rekao da je istina da mnogi u EU gledaju na Srbiju kroz "vrlo usku geopolitičku perspektivu", koja uključuje pitanje Kosova i rivalstvo velikih sila sa Rusijom i Kinom i da su "voljni da naprave kompromis kada je reč o demokratskim standardima".
 
"Međutim, zbog iskustva sa Kovid-19 i nazadovanjem demokratije u nekim državama članicama EU, kao što su Poljska i Mađarska, pitanje demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i drugih osnovnih prava na kojima se EU zasniva, postaju kamen temeljac politika EU", istakao je Gošelj.
 
Upitan o izborima i bojkotu opozicije, Grošelj je rekao da je na vladajućoj političkoj eliti da obezbedi uslove u kojima neće biti sumnje u legitimitet izbora.
 
"Ukoliko ne bude garancije za slobodnu i poštenu izbornu kampanju, legitimitet ovih izbora će se neminovno dovoditi u pitanje. Posebno u svetlu svih obaveza koje je Srbija preuzela pred evropskim institucijama", istakao je Grošelj.
  • Ognjen

    25.05.2020 18:38
    Radikalski svinjac sa bezakonjem i kriminalom do krajnjih granica. Jesu to napisali?
  • Kasper

    25.05.2020 18:20
    Ovo je jedan od 700 euro poslanika
  • Cattanicorrado

    25.05.2020 15:11
    Ovo je rezultat SNS-ove demokratije. Ja mislim da oni iz vrha SNS-a nisu svesni na koji način uništavaju Srbiju. Fridom Haus je nevladina organizacija i EU i US je slušaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.