Preduzeće za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ostalo i bez prihoda i bez pomoći države

"Radnici preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Grafopromet iz Kragujevca ostali su bez zarade", rečeno je u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata (SSS).
Predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da zbog toga 30 zaposlenih, među kojima je 18 invalida, od kojih je 13 osoba sa posebnim potrebama, nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice.
 
"Problem je nastao zbog epidemije i prekida privrednih aktivnosti, kao i prekida rada državnih institucija za koje Grafopromet radi, ali je dodatno iskomplikovan zbog nebrige države prema preduzeću koje je u stoprocentnom vlasništvu Republike Srbije", rekao je Ristić.
 
On je precizirao da Grafopromet nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, navodeći da se taj program odnosi samo na privatna preduzeća. U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 u državnom vlasništvu, a ostala su privatna.
 
"Radnicima Grafoprometa je neshvatljiva podela po kojoj država daje novac privatnim preduzećima, ali ne i onima koja su u njenom vlasništvu. Takvom uredbom, ovih 16 preduzeća je isključeno iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita, a ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu za realizovane poslove", rekao je Ristić i zapitao da li to znači da preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje.
  • Rale

    26.05.2020 00:14
    Sta li je sa novosadskim Desom, oni su bili u haosu??
  • Дада

    25.05.2020 23:36
    Жали Боже
    Како чинимо, тако ће нам бити. Лидер региона заборавља најрањивију групацију и пушта је да гладује. Ма браво!
  • Mile

    25.05.2020 21:01
    Pobeda Zara iz Petrovaradina je isto tako obrisana. Svi radnici, invalidi, su ostali bez posla. Prostor je od MK kupila kao neka strana firma. Sa Kipra. :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija