Onlajn platforma za praćenje progresa u oblasti reforme javne uprave

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije pozvalo je nevladin sektor, akademsku zajednicu, medjunarodne organizacije, novinare, državne službenike i sve ostale zainteresovane da pristupe onlajn platformi za praćenje progresa u oblasti reforme javne uprave, jer su od sada podaci o tome dostupni na jednom mestu.
Onlajn platforma za praćenje progresa u oblasti reforme javne uprave
Foto: Pixabay
Onlajn platforma je kreirana uz podršku projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora.
 
"Cilj platforme (https://monitoring.mduls.gov.rs/ ), koja je aktivirana sredinom aprila, jeste da praćenje reforme javne uprave u Srbiji učini efikasnijim, pristupačnijim, transparentnijim i participativnijim, da olakša analizu podataka i interakcije i na taj način omogući donošenje odluka zasnovanih na dostupnim dokazima", objasnila je za agenciju Beta načelnica Odeljenja za strateško planiranje u Ministartsvu državne uprave i lokalne samouprave Ljiljana Uzelac.
 
Ona  je dodala da platforma  omogućava transparentno praćenje reformi u realnom vremenu i istovremeno služi kao alat za upravljanje rizikom, kako bi se izbegla kašnjenja u implementaciji aktivnosti.
 
"Кorisnicima je, osim vizuelnog prikaza podataka, omogućeno da prikaze filtriraju prema ciljevima, merama, aktivnostima, institucijama, periodima izveštavanja i finansijskim resursima koji su planirani i utrošeni. Drugim rečima, za svaki cilj reforme, korisnicima je omogućeno da izaberu i pregledaju informacije prema: konkretnim merama sadržanim u cilju, konkretnim aktivnostima sadržanim u merama, nadležnim institucijama za konkretne aktivnosti, statusu aktivnosti (završeno, nije započeto, u toku), rokovima za završetak aktivnosti, odnosno, periodima izveštavanja, finansijskim sredstvima koji su planirani i utrošeni iz budžeta ili donacija", precizirala je Uzelac.
 
Кako je za agenciju Beta rekao tim lider projekta EU za reformu javne uprave u sklopu sektorskog reformskog ugovora Peter Vagi, međunarodno iskustvo pokazuje da što je vlada transparentnija u vezi sa svojim namerama i naporima na reformi javne uprave, to više građana podržava te reforme i posledično stiče poverenje u tu vladu.
 
"Iako su slični alati dostupni u nekoliko država članica EU, ova inicijativa je novost u regionu zapadnog Balkana. Tokom poslednjih nekoliko godina, srpska administracija kontinuirano je demonstrirala zastupljenost nevladinih aktera u reformi javne uprave, kao i povećanu transparentnost u vezi sa napretkom reformi", kazao je Vagi.
 
Prema njegovim rečima, "ovaj alat predstavlja još jedan korak u približavanju građanima i preduzećima koji im omogućava da prate reformski proces i povežu se sa upravom u postizanju ambicioznih ciljeva ove reforme u Srbiji".
 
Potencijalni korisnici platforme mogu biti Vlada Srbije i resorno ministarstvo, kao donosioci politika kojima bi ona trebalo da koristi kao važan izvor podataka, ali i službenici u resornom ministarstvu kao nadležnom organu za sprovođenje reforme javne uprave, te zaposleni u javnoj upravi.
  • Pera

    28.05.2020 19:08
    Hahaha... jel to platforma za izvestaj Freedom Hause? Da vise nismo nakaradni hibridno-radikalski svinjac?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija