MASA traži veću transparentnost pokrajinskog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) uputila je zahtev za povećanje transparentnosti javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini u 2020. godini, koji je 15. maja raspisao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.
 MASA traži veću transparentnost pokrajinskog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata
Foto: Pixabay
Kako navodi MASA, vođeni iskustvima iz prethodnih konkursa za kratkoročne projekte, kao i time da su članovi akademske zajednice već ukazivali na netransparentnost dodeljivanja sredstava, o čemu je 021.rs pisao (opširnije OVDE) po tim, ali i drugim konkurisma za finansiranje naučnih projekata (opširnije OVDE), žele da izraze zabrinutost zbog nove mogućnosti da dodeljivanje javnih sredstava bude netransparentno, što bi moglo da dovede do toga da se određeni projekti favorizuju na osnovu nestručnih kriterijuma.
 
U formalnom pogledu, ključni problemi dosadašnjih konkursa Sekretarijata bili su nedovoljno jasni kriterijumi za ocenu projekata, kao i nedovoljna transparentnost procesa evaluacije, navode u ovoj zajednici.
 
"Prijavljeni istraživači, čijim projektima nije odobreno finansiranje, nisu dobijali informaciju o razlozima odbijanja niti o broju ostvarenih poena, dok je informacija o odbijanju projekta dostavljana nakon što se već potpišu ugovori sa kandidatima čiji su predlozi projekata odobreni. Iz navedenih razloga, postoji opravdana bojazan da se budžetska sredstva nisu trošila na način koji je u najboljem interesu javnosti i nauke", saopštili su u Mreži akademske solidarnosti i angažovanosti.
 
Da bi se omogućila veća transparentnost evaluacije projekata i načina dodeljivanja sredstava, oni traže od Sekretarijata da prilikom objavljivanja rezultata trenutno otvorenog konkursa za kratkoročne projekte, kao i prilikom raspisivanja budućih projekata i pravilnika koji ih definišu, navedu i objave:
 
  • strukturu ukupne ocene projekta tj. da se precizno navede koliko bodova unutar ukupne ocene nosi svaki od kriterijuma definisanih pravilnikom;
  • formulu za računanje kompetentnosti istraživačkog tima i kompetentnosti rukovodioca, kao kriterijuma za evaluaciju predloga projekata;
  • kvotu broja projekata po naučnim oblastima koji dobijaju finansiranje;
  • celokupne rang-liste svih prijavljenih predloga projekata sa strukturom ocene po navedenim kriterijumima i to u momentu objavljivanja rezultata konkursa;
  • imena i biografije članova stručnih saveta izabranih na konkursu koji je objavljen u februaru 2020. (uz garancije za kompetentnost, nepristrasnost i nezavisnost) koji sprovode evaluaciju projekata;
  • rezultate konkursa, koji treba da budu javno dostupni, te da im se lako može pristupiti na internet stranici Sekretarijata. 
Kako dodaju, očekuju da će Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Vojvodine uvažiti ove zahteve i preduzeti odgovarajuće korake kako bi time poslao poruku akademskoj zajednici da se na konkursima za projekte prevashodno vrednuje istinski kvalitet naučno-istraživačkog rada.
 
"Smatramo da bi se time na najefikasniji način doprinelo neophodnom vraćanju poverenja akademske zajednice u svrsishodnost konkurisanja na ovakvim konkursima, u čemu vidimo obostranu korist, kako za Pokrajinski sekretarijat kao inicijatora konkursa za dodelu sredstava, tako i akademsku zajednicu kao njihovog korisnika", poručuju u Mreži.
 
O tajnom "javnom" konkursu u Pokrajini 021 je pisao prošle godine jer je ustanovljeno da je komisija svojim kolegama i zaposlenoj u Banovini dodelila novac. Međutim, sekretarijat je nastavio sa praksom neobjavljivanja rezultata sa javnih konkursa, o čemu više OVDE.
  • Esma

    31.05.2020 19:30
    Utakmica
    Utakmica je počela!
    Neverovatno je da minorni broj novosadskih članova MASE ne znaju da se pravila igre ne menjaju tokom "utakmice". Kasno su se setili "loptice". "Utakmica" je počela 15.maja.
  • Spaski

    31.05.2020 14:32
    Sah ili mat?
    "Sledeci potez"
    Sledeci potez je objava liste odobrenih projekata u skladu sa Pravilnikom. MREZA "sita" (objavljeni lista) i Sekretar na "broju" - po Pravilniku i ni milimeter dalje! Jednistavno, previse politikanstva u stavu predlagaca i legalizma kod vlasti - do neke sledece prilike!
  • Sledeći potez

    31.05.2020 11:36
    Zahtevi su vrlo konkretni i lako se mogu ispuniti ako postoji volja.
    Loptica je u terenu Pokrajinskog sekretara. Pa da vidimo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija