Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je izjave branilaca Darka Šarića, između ostalog i advokata Marka Kljajevića, u kojima se, kako ocenjuju, javnosti putem medija upućuje poruka da zamenik javnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić "nezakonito postupa, prikriva krivična dela i suštinski vodi politički umesto krivičnog postupka".
Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića
Foto: Pixabay
UST dodaje da je zbog takvih kvalifikacija podnet zahtev za Ivanićevo izuzeće iz predmetnog postupka, da ne spori institut izuzeća, ali da smatra da "neodmerene izjave u pogledu nezakonitosti u postupanju crtaju metu postupajućem zameniku u jednom od najsloženijih postupaka srpskog pravosudja".
 
Zbog, kako su okarakterisali, "napada na integritet zamenika Ivanića i čitavog Tužilaštva za organizovani kriminal", UST je zatražila i hitnu reakciju Državnog veća tužilaca.
 
"UST sa žaljenjem konstatuje da su ovakve poruke već viđene u završnim fazama mnogih postupaka, ali smatra da se sa takvom praksom mora prestati i da ona ugrožava bezbednost postupajućih nosilaca javnotužilačke funkcije, što mora da bude razlog za hitnu i ozbiljnu reakciju Državnog veća tužilaca", ocenjuje se u saopštenju.
 
Dodatno, UST je pozvao Advokatsku komoru Beograda da spreči odstupanja od Kodeksa profesionalne etike, pozdravljajući dostignuti visok stepen profesionalne odgovornosti advokata.
 
"UST je u više navrata javno reagovalo i nastojalo da zaštiti kolege iz advokature, u situacijama kada su predmet napada bila njihova prava i lična bezbednost", zaključuje se u saopštenju.
  • C

    30.05.2020 22:32
    X
    Gde su moja prava , moje dostojanstvo, uslovno godinu dana zatvora za šesto dinara!!!!!!Sudije, tužioci igraju se sa tuđim životima!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.