KRIK: Srbija daje još 780 hiljada evra za elektronske dnevnike

Srbija će održavanje elektronskih dnevnika tokom ove školske godine ukupno platiti oko 780.000 evra, a naknadu za dalje održavanje sistema će verovatno nastaviti da plaća i u predstojećim godinama, prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).
KRIK: Srbija daje još 780 hiljada evra za elektronske dnevnike
Foto: Pixabay
Ministarstvo prosvete je u decembru sklopilo novi ugovor sa firmama koje su proizvele i održavaju "esDnevnik", odnosno konzorcijumu koji čine dve kompanije državnog "Telekoma Srbija" i hrvatska privatna firma "Tesla".
 
KRIK navodi da je tender za uvođenje elektronskih dnevnika 2018. godine sproveden tako da samo "Tesla", čiji je vlasnik Andrej Bezjak nekadašnji poslovni partner ministra prosvete Mladena Šarčevića, na njemu mogao da pobedi.
 
"Kriterijumi koje je program trebalo da ispunjava, ali i kratki rokovi za njegovo uvođenje u škole odgovarali su samo ovoj kompaniji jer je tokom školske godine koja je prethodila raspisivanju tendera već uvela isti program u škole u Srbiji i to kroz pilot projekat, inače donaciju 'Tesle' Ministarstvu prosvete", navodi se u tekstu.
 
KRIK je otkrio i da je ministarstvo svesno prekršilo zakon, jer je obuke nastavnika za korišćenje programa održalo pre nego što je potpisan ugovor o njegovoj nabavci.
 
Iako je građane projekat uvođenja elektronskih dnevnika tada koštao 1,6 miliona evra, Ministarstvo obrazovanja je za KRIK potvrdilo da se krajem godine obevezalo da plati još oko 800.000 evra za održavanje programa u tekućoj školskoj godini.
 
Do sada je plaćeno nešto više od 300.000 evra, a ministarstvo je navelo da je otpisivanje ugovora bilo neophodno kako bi sistem "nastavio sa nesmetanim radom".
 
"Ugovor će verovatno nastaviti da se obnavlja i narednih godina, s obzirom na to da je firma 'Tesla', koja je proizvela program, zadržala autorska prava nad njim, pa i ne postoji mogućnost da posao preuzme neka druga kompanija", navodi KRIK.
 
Roditelje koji su se prošle nedelje ulogovali u elektronski dnevnik sačekalo je obaveštenje preko celog ekrana - pozivamo vas da pređete na napredni portal i odaberete jedan od "paketa usluga", a opširnije o ovoj temi čitajte OVDE.
  • ne znam

    31.05.2020 13:41
    šta ovde radi kako treba
    @Nastavnik
    U gimnaziji moje kćerke su kao uveli ali ne i za četvrtu godinu (ne znam razlog) pa ne znam kako radi ali ajde ako kažete iako sam sumnjičav pošto u ovoj državi stvarno ne ne znam šta radi kako treba. Navedena cena je prterana.
  • Bravo

    31.05.2020 08:45
    Ministre
    Ovo hologramski ministar ne bi smislio
  • Cvrle

    31.05.2020 03:50
    @w/e
    Ne znaš a plaćaš. To je poso.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.