NALED: U slučaju drugog talasa uključiti privatne zdravstvene ustanove

Pravovremeno definisanje procedura u zdravstvu u kriznim situacijama kako bi se izbegle nestašice zaštitne opreme i pojedinih lekova i omogućio interventni uvoz medicinskih sredstava, kao i uključenje privatnog sektora, ključna je preporuka NALED-a za sprečavanje mogućeg novog talasa korona virusa.
NALED: U slučaju drugog talasa uključiti privatne zdravstvene ustanove
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno, NALED-ov Savez za zdravstvo dostavio je predsednici Vlade, Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i Agenciji za lekove predlog mera za ubrzani uvoz robe, aktiviranje kapaciteta privatnog sektora u kriznim situacijama i uključivanje privrednih i strukovnih udruženja u procese donošenja odluka i propisa.
 
"Mere koje sada predlažemo nadovezuju se na mere koje je naš Savez pripremio početkom marta u cilju omogućavanja nesmetanog snabdevanja tržišta lekovima i medicinskim sredstvima i koje su se u praksi pokazale kao korisne", izjavila je članica Izvršnog odbora i Saveza za zdravstvo NALED-a Vesna Živković.
 
Kako je dodala, NALED smatra da ima prostora za dalje unapređenje zdravstvenog sistema i plana za krizne situacije.
 
"Predlažemo formiranje Zajedničke grupe za zdravstvo, koja bi okupila sve resorne institucije, privredu i civilni sektor, u cilju unapređenja propisa u sektoru zdravstva tokom redovnih okolnosti i pružanja stručne podrške Vladi u kriznim situacijama”, rekla je Živković.
 
NALED preporučuje da je u slučaju novog talasa virusa posebno važno uključiti kapacitete privatnih zdravstvenih ustanova za pregled pacijenata kako bi se rasteretili državni domovi zdravlja, a pacijenti brže došli do usluge. Kapaciteti privatnog sektora mogli bi da se koriste i za testiranje građana na korona virus, odnosno uzimanje briseva i slanje uzoraka na PCR testiranje u službenu laboratoriju.
 
Predlaže se i uspostavljanje procedure za uvoz neregistrovanog leka koji je potreban zdravstvenim ustanovama u količini većoj od 5.000 kutija koliko je sada godišnje ograničenje, kao što je tokom ove krize bio slučaj sa lekom hlorokin. Tako se ne bi desilo da jedna zdravstvena ustanova uveze svu dozvoljenu količinu, a druge ostanu uskraćene, navodi NALED.
 
Savez predlaže da se automatsko produženje pored eRecept-a proširi i za eDoznake za otvaranje bolesti, u slučaju nove krize.
 
NALED predlaže i izmena Zakona o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti kako bi ministar zdravlja mogao ovlastiti direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva da u kriznim situacijama može doneti odluke za ubrzani uvoz lekova i opreme.
  • др Кристијан Трој

    01.06.2020 09:06
    Налед је нво преко које колонијалисти управљају нашом привредом.
  • Pisaste o tome

    31.05.2020 22:52
    Sve mislim da će hteti. Za vreme epidemije su se razvalili od posla i para pošto su u drzažavnim ustanovama primali uglavnom samo one sa koronom.
  • *;*

    31.05.2020 22:44
    ama, dokle?
    2. talas .... makar šta; i 1. je bio precenjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.