Kon: Objektivno više nismo u epidemiji

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da "objektivno više nismo u epidemiji" virusa korona i da je kraj epidemije već došao, a da "ulazimo u period kada se očekuje da počne sporadično da se javlja".
"Naredne dve nedelje treba polako da se ugasi, da se pojavi nula. Može da se desi da se ne pojavi tako brzo. Mi nismo više u klasičnoj epidemiji", rekao je Kon za RTS.
 
On je ukazao na to da je neophodno da 28 dana ne bude zabeležen nijedan slučaj bolesti da bi se odjavila epidemija.
 
Kon smatra da kolektivni imunitet nije jednak u svim delovima Srbije.
 
"Ne mislim da je izrazito visok, jer smo puno radili na zaštiti da sprečimo epidemiju", rekao je Kon.
 
On je naveo da je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd dobio dopis da će moći da testira građane koji na lični zahtev žele da se testiraju i otkriju da li imaju antitela na virus korona. U pitanju su brzi testovi koji otkrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase.
 
"Najpametnija preporuka je da onom ko ima neki nalaz, bilo jednog i drugog antitela, ili samo jedne klase, da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog", objasnio je Kon.
 
Kon je rekao da objektivno ovo komercijalno testiranje nije toliko važno, ali je naveo da ogroman broj ljudi smatra da je preležao virus korona zato što je ta infekcija nastupila neposredno nakon epidemije gripa, pa mnogi smatraju da su imali Covid-19, a ne grip.
  • Ivan Miran

    01.06.2020 18:40
    Bracka ulica 32
    Nocas sam putovao preko HRvatske za Sloveniju i nazad. Zive duse nema niti na jednoj granici. Za nazad samo Austrijski turisti iz Maribora prema Zagrebu i dalje na more napravili manju guzvu na granici jer ih pitaju brojeve telefona i di ce odsjesti. A po zakonu privacy nisu duzni dat nista.
  • pajo patak

    01.06.2020 13:30
    objektivno
    on se odjavljuje, od juna je u penziji
  • Majstore

    01.06.2020 12:56
    Cuti
    Objektivno pocinju izbori a posle ces reci sta ti narede

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.