Snimanje podvodnih mina pre vađenja brodova koje su nacisti potopili u Dunavu u Srbiji

Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30 a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, izjavio je danas predstavnik Ministarstva građevinarstva Veljko Kovačević.
Snimanje podvodnih mina pre vađenja brodova koje su nacisti potopili u Dunavu u Srbiji
Foto: 021.rs
Kovačević je za RTS rekao da je utvrđeno da 23 broda naročito ugrožavaju životnu sredinu i bezbednost, zbog toga što imaju neeksplodiranih podvodnih mina, pa su započeta podvodnja snimanja koja treba da pokažu gde se tačno ta eksplozivna sredstva nalaze.
 
Nakon toga, biće raspisan tender o tome ko će vaditi te brodove sa dna Dunava.
 
"Utvrdili smo da 23 broda ugrožavaju bezbednost plovidbe i životnu sredinu, dolazi do velikog usporavanja saobraćaja kada je nizak vodostaj, kada se oni i vide. U prvoj fazi podvodnim snimanjima oni moraju da se tačno lociraju", kazao je Kovačević.
 
On je dodao da su problem podvodne mine za koje se ne zna kako će reagovati nakon 70 godina od kada su potopljene.
 
Kovačević je rekao da će tender za uklanjanje potopljenih nemačkih brodova biti raspisan kada se utvrde sve činjenice o tome ne samo gde se brodovi nalaze već i gde se u njima tačno nalaze eksplozivna sredstva, i koliko ih ima.
 
"Snimanje podvodnih mina u ovoj fazi je najopasnije i najkomplikovanije. One se lako lociraju ali vađenje je jako teško", rekao je Kovačević i dodao da će biti preduzete sve mere bezbednosti.
 
Kovačević je naveo da su brodovi namerno potapani tako da su tonuli jedan na drugi, što je bila namera nemačke vojske da na kraju Drugog svetskog rata zaustavi napredovanje Crvene armije.
  • ???

    02.06.2020 09:53
    Ko plaća?
    Nemci ili mi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.