Mejl s virusom navodno poslat iz Batuta stigao na 16.000 adresa

Mejl koji je navodno poslat iz Instituta za javno zdravlje Batut, odnosno sa adrese Katarine Vojvodić, a koji sadrži kompjuterski virus, poslat je na 16.000 adresa, kažu iz RATEL-a i apeluju na građane da ne otvaraju mejl ni njegov prilog.
Mejl s virusom navodno poslat iz Batuta stigao na 16.000 adresa
Foto: Pixabay
Aleksandra Ristić iz RATEL-a rekla je za Tanjug da je u toku "fišing" kampanja i da fišing mejl lažno obaveštava o besplatnoj raspodeli zaštitne opreme za sve koji se registruju, a u prilogu je navodni "obrazac zahteva za preventivnu opremu.pdf.zip".
 
"Mejl upućuje da je registracionu prijavu potrebno popuniti tokom radnog dana da biste se registrovali, međutim ukoliko otvorite prilog tog mejla u pozadini ćete pokrenuti maliciozni softver, odnosno malver - lokibot, koji će se instalirati na kompjuter i u pozadini početi da krade vaše podatke sa imejl naloga i pretraživača", objasnila je ona.
 
RATEL čini sve u okviru zakonskih nadležnosti da zaustavi dalje širenje ovog napada, a preporučuje da se prilog ovog mejla ne otvara i mejl odmah izbriše, dodaje ona.
 
"Fišing je jedan od najzastupljenijih vrsta napada, a pogotovo je u toku pandemije primetan porast ovog tipa napada", rekla je ona i dodala da je RATEL zbog toga objavio brošuru na sajtu nacionalnog CERT-a koja se tiče zloupotreba pandemije virusa u sajber prostoru.
 
MUP je ranije zatražio da se dobijanje fišing poruke navodno iz Batuta prijavi na adresu vtk@mup.gov.rs, a odbrambene mere koje RATEL preporučuje su edukacija, odbrana znanjem, da se sumnjivi mejlovi dobro razmotre, kao i da se blagovremeno ažuriraju antivirus programi.
 
"Karakteristika fišing mejlova je da su puni gramatičkih grešaka, da se njima zahteva da se klikne na priloženi link ili dokument, a tako se pokreće maliciozni softver", rekla je ona.
 
"Fišing" poruke koje tokom pandemije Covid-19 koriste u zlonamerne svrhe u svojim naslovima kao "mamac" sadrže reči Covid-19 ili korona virus, navodi se u brošuri RATEL-a, i dodaje da je sam tekst poruke kreiran kao savet upućen od eminentnih organizacija i kompanija poput Svetske zdravstvene organizacije, UNICEFA, CISCO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.