Agencija: Razrešiti direktora TO Vrnjačka Banja jer je zaposlio suprugu predsednika opštine

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje sa javne funkcije direktora Turističke organizacije Vrnjačka Banja, Ivana Trifunovića, jer je zaposlio suprugu predsednika opštine i o tom sukobu interesa nije obavestio Agenciju, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.
U rešenju Agencije se navodi da je Trifunović postupio suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je sa Anom Đurović, suprugom predsednika opštine Vrnjačka Banja, zaključio Ugovor o radu 15. novembra 2016. godine, prenosi Nova ekonomija.
 
Đurović je zasnovala radni odnos u ovoj turističkoj organizaciji, na neodređeno vreme, na radnom mestu zamenika direktora.
 
Trifunović o ovom sukobu interesa nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, zbog čega je Agencija u oktobru 2019. izrekla meru javnog objavljivljanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. Iz istih razloga Agencija je predložila i razrešenje predsednika opštine Bobana Đurovića.
 
Ivan Trifunović doveo je sebe u situaciju sukoba interesa, jer je prijemom u radni odnos supruge predsednika opštine, koji je sa njim povezano lice, javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, sa kojim se nalazi u odnosu zavisnosti. Time je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, navodi Agencija.
 
Kako je obrazloženo, direktor TO i predsednik opštine Vrnjačka Banja su interesno povezana lica, s obzirom da predsednik opštine odlučuje i o finansiranju Turističke organizacije i daje saglasnost na broj i strukturu zaposlenih. 
 
Prema zakonu, kao javni funkcioner Trifunović je dužan da javni interes ne podredi privatnom i da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije.
  • Stanoje

    05.06.2020 17:08
    Jel to neko hoće da kaže de je u NS bolja situacija što se tiče korupcije i nameštanja radnih mesta?
  • Marina

    05.06.2020 06:31
    Da li Agencija za borbu protiv korupcije moze da pojasni kako se uopste, a da to ne bude sukob interesa, moze zaposliti supruga predsednika opstine i ko moze i sme da je zaposli, a da ga oni ne optuze za sukob interesa?
  • Nebojša

    05.06.2020 00:43
    Korupcija
    Korupcija=pohlepa+Mogucnost-Odgovornost
    Prosto receno. A u Vrnjackoj banji je korupcija sve. Pocev od privatizacije hotela, ko njima upravlja. Priverite ko upravlja Fontanom i bice vam sve jasno. Predsednik opstine je ocigledno sef lokalnog ogranka te drzavne mafije. I to ce tako biti dok na celo drzave, tuzilastva ne dodju NESALOMIVI, RODOLJUBI.
    Nema para za koje bih otisao u to leglo kriminala i korupcije i da punim dzrpove onima koji pljackaju ovu drzavu i narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija