Ukinuto ograničenje za okupljanja na otvorenom, u zatvorenom može 500 ljudi

Krizni štab, koji je zasedao u petak, doneo je odluku da, uz distancu od jednog metra, više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupiti na otvorenom prostoru.
U zatvorenom prostoru, umesto dosadašnjih 100, može biti 500 ljudi.
 
"Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance - udaljenost od minimum jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada", rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. 
 
Krizni štab doneo je i preporuku da nošenje maski i rukavica ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da građani, naročito stariji, hronični bolesnici, trudnice i porodilje, treba da nose maske i rukavice kada idu u prodavnice, a posebno u gradskom prevozu. 
 
Porast broja obolelih dešavaće se povremeno naredne dve nedelje, ocenio je Tiodorović, ističući da nema razloga za strah, ali ima za oprez. Prema njegovim rečima, porast broja novozaraženih će trajati najmanje dve nedelje, a do kraja meseca ćemo se "uklopiti u ono što EU traži - potpuna otvaranja i popuštanja mera od 1. jula".
 
Tiodorović je rekao i da je Krizni štab odlučio da kovid pozitivne osobe koje nemaju simptome više ne moraju da idu u bolnicu, već će biti u kućnoj izolaciji 14 dana, nakon čega će opet biti testirani. Do sada je izvršeno mnogo manje testiranja na lični zahtev nego što je očekivano, izjavio je.
 
Građanima je poručio da ne šalju dete u obdanište ili predškolsko, kao ni da sami ne idu na posao ako se ne osećaju dobro.
 
"Ako osetimo da imamo temperaturu, da kašljemo i kijamo, treba da odemo u kovid ambulantu, one ostaju pri domovima zdravlja", naveo je dr Tiodorović.
  • Pulmolog u penziji

    07.06.2020 13:12
    Limanac
    Ponovnog uvođenja vandrednog stanja može biti ukoliko 5dana uzastopno bude trocifren broj obolelih i ukoliko bude više od 3 umrlih.

    Mi sada nemamo trocifren broj obolelih niti veći broj umrlih što znači ništa od vandrednog stanja.


    Variracija obolelih će proći i ulazimo polako u sporadične slučajeve kojih će biti do avgusta i onda ide 28dana 0 0 0 i kraj epidemije.
  • Limanac

    06.06.2020 20:21
    Sve je ovo zbog izbora...
    Čim prođu izbori uvešće nam policijski čas.
  • Lider regiona

    06.06.2020 20:07
    Pobedili smo NATO, evo sada i koronu.
    Ima li nam ravnih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.