Lončar: Nema smisla Crnoj Gori objašnjavati povećanje broja izlečenih pacijenata u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nema smisla pojašnjavati broj pacijenata izlečenih od virusa korona zemlji koja, kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o Covid-19.
Lončar: Nema smisla Crnoj Gori objašnjavati povećanje broja izlečenih pacijenata u Srbiji
Foto: 021.rs
On je dodao da bi mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi protiv virusa korona.
 
"Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to", rekao je Lončar.
 
On je dodao da objašnjenje o porastu broja izlečenih od virusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).
 
Lončar je naglasio da je ponosan na broj testiranih pacijenata, sačuvanih ljudskih života i na sve što je Srbija uradila tokom epidemije virusa korona.
 
"Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla", kazao je Lončar.
 
Podsetimo, Institut za javno zdravlje Crne Gore kolegama iz Srbije uputio je zahtev za pojašnjenje, nakon što je u subotu saopšteno da je u jednom danu izlečeno više od 4.000 obolelih od virusa korona. To je izazvalo nevericu u Crnoj Gori i u regionu, imajući u vidu da je pre toga za dva meseca izlečeno oko 6.000 inficiranih. Naime, na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.
 
Ovo je, kako je objasnila zamenica direktora Instituta "Batut" i članica vladinog Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, usled nove reklasifikacije pozitivih na virus.
 
Kako je Krizni štab odlučio, kod asimptomatskih pacijenata dovoljan je jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, dok je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.
  • PG_MN€

    13.06.2020 14:01
    Kako vam volja
    Ali....
    Nemoj da kukumavcis sto vam nije dozvoljen ulazak u CG.
    Radi izbora ste odlucili rizikovati zivote i zdravlje sopstvenih gradjana pa ko da vam vjeruje??!
  • Doktorka

    10.06.2020 13:48
    Epidemiolog
    Ako ćemo iskreno ni Srbija nije znala ništa o SARS-COV-2 pa ni sada ne znaju.

    Pričali su da možemo da napravimo vakcinu protiv corone pa to više ne spominju.


    Doktor Kon pričao je da će Kina verovatno uraditi posao za ceo GLUPOST.


    Pa je doktor Kon pričao male šanse da virus udje u Srbiju pa je ušao.

    Pa nema jak potencijal pa ipak ima.


    Kao epidemiolog doktor Kon bi trebao da zna da je bezveze davati prognoze kada će kraj epidemije I kada ćemo imati nulu.
  • Pulmolog u penziji

    09.06.2020 09:11
    Krizni štab Srbije
    Tokom epidemije u Srbiji napravili su niz grešaka koje su koštale života obolelih i stanovništva.


    Gledali su koji će model uzeti od druge države uzeli su od Kine koju ja ne bi prihvatio da sam u kriznom štabu.


    Ne može se uporediti Kina i Srbija.


    Mere koje je Kina predlagala da krizni štab uradi su bile previše rigorozne.


    Kina je predlagala totalnu blokadu gradova nema odlaska na posao samo u prodavnicu.


    Dobili smo medicinsku opremu od Kine koju je neke države vratile nazad zbog ne ispravnost opreme a mi smo zadržili testove koji nemaju odgovorajuću senzetivnost, imamo respiratore koje su koliko toliko ispravne, kao i ostala oprema koja nije baš kvalitetna i bezbedna.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.