Uprkos dnevnici od 3.000 dinara, zbog korone i manjka radne snage maline nema ko da bere

Specijalizovane sajtove za oglašavanje, društvene mreže i lokalne nedeljnike ovih dana su preplavili oglasi u kojima malinari iz zapadne Srbije traže berače.
Uprkos dnevnici od 3.000 dinara, zbog korone i manjka radne snage maline nema ko da bere
Foto: Pixabay
Uz obezbeđen smeštaj i tri obroka, beračima se nudi i dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara, što bi za mesec dana rada u malinjaku donelo platu od oko 90.000 dinara. Međutim, deo malinara koji je dao oglase tvrdi da uprkos takvim uslovima teško dolaze do radnika, piše Blic.
 
Osim korone, koja im je pomrsila konce, vlasnici malinjaka žale se i na to da mnogi građani koriste priliku da odu iz zemlje, trbuhom za kruhom, čime se ponuda sezonske radne snage rapidno smanjuje, piše Politika.
 
Dragan Bogdanović, predsednik ariljskog Udruženja malinara "Vilamet spas", uverava da branje malina nije težak posao i da to nije glavni razlog zbog kojeg ljudi ne žele da se prihvate takve obaveze.
 
"Osnovni problem je što Srbija nema dovoljno radne snage. Mnogi sezonci odlaze van Srbije, ali opet zbog situacije sa koronom mnogi su se i vratili u zemlju. To treba maksimalno da iskoristimo. Računamo na povratnike da zasuču rukave, a ako ne budemo uspeli da obezbedimo radnu snagu, moraćemo sami u malinjake", priča Bogdanović za Politiku.
 
Sa obezbeđivanjem radne snage za svoj malinjak u kome gaji 15.000 struka sorte vilamet, problem ima i Desimir Šarančić iz Brodareva kod Prijepolja.
 
"Sa područja opštine niko mi se nije javio, tako da ću morati berače da uvezem iz drugih krajeva, što podiže troškove", kaže on za Blic.
 
Da je deficit berača potvrđuje za Blic i Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije. Radović ističe da u smislu plaćanja sezonskih radnika uslovi nikada nisu bili bolji.
 
U Srbiji, inače, funkcioniše elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi kroz onlajn platformu za pojednostavljenu registraciju radnika. 
  • Krk u brk

    10.06.2020 13:41
    Zasto bi neko brao maline kad se moze putovati po Srbiji stranackim autobusom za sendvic i neku sicu. 30000 njih dolazi na miting u Novi Sad da rice i urlice gospodaru a za maline niko ne haje kad ih neki stranacki jaran uvesti za jeftinije pare.
  • Raka

    10.06.2020 12:34
    Nema sanse da se zaradi toliko za mesec dana! Prvo vremenski uslovi, drugo niko ne radi bez slobodnog dana, trece retko ko placa 3000!
    Najprostijom matematikom i u teoriji to jeste 90000, ali ipak je zivot jednacina sa mnogo nepoznatih!
  • Tinker

    10.06.2020 12:30
    90000?
    Sto ne 900€, da bude u skladu sa predizbornim obecanjima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.