Imunolog: Nije isključeno da se neke rigoroznije mere protiv korone ponovo uvedu

Nije isključeno da se rigoroznije mere protiv epidemije Covid-19 vrate selektivno, u nekim delovima Srbije, u zavisnosti od procena na terenu, izjavio je danas imunolog Srđa Janković.
Pojava žarišta u nekim delovima Srbije nije znak novog razbuktavanja epidemije, a novi slučajevi su asimptomatski, naveo je Janković za RTS.
 
"Drugi talas epidemije je moguć, virus i dalje ima potencijal, ali uz adekvatnu zaštitu, ako se drugi talas i pojavi, možemo da ga razbijemo na mnogo malih i razbijati ih pojedinačno", naveo je Janković.
 
Kako je objasnio, rep epidemije se "oteže", to je znak da je virus i dalje aktivan, i moramo se usredsrediti na mere zaštite.
 
Ipak, istakao je, virus i dalje slabi, ali je važno držati se preporuka, održavati fizičku distancu i zaštitu pri kontaktima.
 
"Dokaza za pad virulencije nema", rekao je Janković, ali je istakao da to generalno jeste deo evolucije virusa, i podsetio da se korona lako prenosi, ali da epidemija može
da se spreči ako sprečimo da virus zahvati slabe.
 
Oni koji imaju indikacije Covid-19 biće testirani, objasnio je Janković, oni koji žele da znaju da li su zaraženi a nemaju simptome, mogu da koriste komercijalna testiranja, odnosno da plate testiranje 1.200 dinara.
  • Dr

    10.06.2020 19:38
    Ima li pilota u avionu..
    "Dokaza za pad virulencije nema" Pa čoveče, da li smo ti i ja studirali isti fakultet? Ispiti iz epidemiologije i socijalne medicine više podsećaju na ispite iz matematike, formula do formule, trendovi, korelacije, stope itd..Slušajući vas kolege, imam utisak kao da slušam nekoga ko je samo prošao pored Medicinskog fakulteta. Iako sam lekar specijalista psihijatrije, još uvek imam nešto znanja iz medicine koje kaže da je stopa virulencije obrnuto proporcionalna stopi zastupljenosti pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na ukupan broj obolelih. Nakon ozbiljnog lokdauna, otvorili ste sve do nivoa uobičajenog funkcionisanja. Za očekivati je veliki broj zaraženih i u takvim okolnostima, taj broj neće padati brzo, čak će i povremeno biti u porastu zbog novih žarišta. Ali ključan je broj pacijenata na respiratoru! Ako se taj broj udvostruči za 24h, to je jedini medicinski opravdani razlog za pooštravnje epidemioloških mera. Sve drugo je politika, za ove ili one interese..
  • Ilija ikić

    10.06.2020 15:01
    Novosađani
    Novosađani na dan kada će mitingaši da okupiraju ulice u Novom sadu ne izlazite iz kuća. Ko može da se skloni u Kamenicu, Čortanovce, Banstol i sl. neka uzme dva-tri slobodna dana. I odmah sutradan perite i dezinfikujte ulice kada oni odu. To je dobro i medicinski i psihološki. Ako ima Novosađana koji bi na miting neka idu na svoj rizik. Samo posle im ne treba prilaziti dve nedelje.
  • Dejan

    10.06.2020 14:54
    odgovornost
    Da li će uvaženi doktor podneti ostavku zbog objektivne odgovornosti ili će po starom običaju odgovornost prebaciti na neposlušne građane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.