Testom iz maternjeg jezika počinje završni ispit za male maturante

Testom iz srpskog (maternjeg) jezika danas, 17. juna počinje završni ispit za male maturante i trajaće do petka, 19. juna.
Testom iz maternjeg jezika počinje završni ispit za male maturante
Foto: Pixabay
Test iz srpskog (maternjeg) jezika, đaci će raditi od 9 do 11 časova.
 
U isto vreme dan kasnije rešavaće zadatke iz matematike, dok će u petak raditi kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.
 
Na ispit iz srpskog jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 
Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom, a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. To je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.
 
Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Preporučeno je da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.
 
Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.
 
Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).
 
Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.
 
Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.
  • @DECICA

    17.06.2020 16:29
    ДОСТА ШИРЕЊА ДЕФЕТИЗМА!
    Ајде доста бре више, досадили сте и Богу и народу. Само критике и мрачење, чак и када томе уопште нема места. Све иде како треба и ко се спремао оствариће добар резултат.
  • ненад

    17.06.2020 11:48
    матура
    Ћерка полагала.

    Неки наставници и учитељице масовно помагали а неки не.

    Опет срамота и то већа јер је сада уместо две групе ученика у трпезарији и холу било 20 група и све зависи ко је коме био надзорник.


    Да , нека деца су решавала и пре почетка самог теста.....
  • DECICA

    17.06.2020 09:48
    NI KRIVA NI DUŽNA
    Zbrzali ste sve...samo da se forma zadovolji.Kao da je sve bilo redovno i nastava i pripreme.Naravno uvek preko nečijih ledja.Ovaj put su decija .Šta više reči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.