Građani mogu da uknjiže stanove koje su kupili od stambenih zadruga

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički geodetski zavod (RGZ) ispravili su jednu od velikih nepravdi i omogućili da građani koji su kupili stanove od stambenih zadruga mogu da ih uknjiže.
Građani mogu da uknjiže stanove koje su kupili od stambenih zadruga
Foto: Pixabay
Oni će na osnovu mišljenja Ministarstva i Zakona o državnom premeru i katastru moći da upišu svoje stanove u katastar nepokretnosti i tako postanu zakoniti vlasnici.
 
"Procena RGZ je da u Srbiji ima oko 10.000 stanova koji će na ovaj način konačno moći da se upišu u katastar", kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
 
Ona je navela da je ovim ispravljena jedna od velikih nepravdi prema vlasnicima stanova koji su ih kupili od stambenih zadruga, jer je bilo mnogo slučajeva da u istoj zgradi neki vlasnici mogu, a neki ne mogu da upišu imovinu u katastar. Posebna odredba o upisu prava svojine primenjivala se isključivo na stanove stečene iz otkupa, ali ne i na stanove koji su kupljeni od stambenih zadruga.
 
"Ovom odlukom ne samo što ćemo pomoći više od 30.000 naših građana, nego i povećati pravnu sigurnost u prometu nekretnina i dosledno primeniti načelo pouzdanja u javni registar nepokretnosti", rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju.
  • milan

    20.06.2020 00:10
    Kakva glupost, kupci stanova od zadruga nisu mogli da se uknjiže zbog pametnjakovića iz Katastra, jer je od njih traženo da imaju overen ugovor u sudu. U vreme SFRJ kada je kupovan stan od zadruge ili firme koja gradi stanove, ili SIZ-a, nije bilo potrebno da se overava ugovor. Problem je nastao jer mnoge zgrade koje su gradjene od strane SZ nisu bile uknjižene, a nakon uknjižbe od kupaca su traženi overeni ugovori. Zadruge u medjuvremenu propale, ili likvidrane, a mudraci iz katastra ne priznaju neoveren ugovor, ne poštujuući načelo da je u vreme sklapanja ugovora bilo nepotrebmo isti overavati te je on imao punu pravnu snagu.Ovo je samo dokaz o nepoznavanju prava od strane Ministarstva, a o katastru je glupo trošiti reči

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.