U Srbiju stiže 35.000 polovnih dizelaša iz Nemačke

Prošle godine izvoz polovnih automobila iz Nemačke u Istočnu i Jugoistočnu Evropu porastao je dvostruko u odnosu na 2018.
U Srbiju stiže 35.000 polovnih dizelaša iz Nemačke
Foto: Pixabay
U Srbiji, i pored pandemije, na carini je u prvih šest meseci 2020. prijavljeno 10.000 polovnih vozila, pa se procenjuje da bi do kraja godine moglo da se uveze oko 35.000 dizelaša, koji više ne mogu da se koriste u Nemačkoj i sve su jeftiniji, javlja RTS.
 
"Cene su jako pale, uzmimo jedno vozilo staro tri godine sa pređenih 45.000 kilometara, ono je izgubilo skoro polovinu svoje vrednosti. Kada na scenu stupe sve najavljene mere cene će više pasti i onda će se dizelaši nabavljati još povoljnije", rekao je Hans Lemark iz Adaka u Nemačkoj.
 
Prema njegovim rečima, u regionu Zapadnog Balkana, Srbija i Hrvatska prednjače u uvozu nemačkih polovnjaka.
 
"Zaista je osetno porastao broj automobila koji se izvoze. U Hrvatsku je prošle godine otišlo 7.500 automobila, oni su doslovno prepravili tamošnje tržište, u Srbiju preko 10.000, znači uočen je jasan trend porasta izvoza u te dve zemlje", dodao je Lemark.
 
Oko tri miliona vozila sa dizel motorima standarda evro 4 i evro 5 stoji na placevima u Nemačkoj i čeka kupce, mahom sa Balkana, jer ta vozila od jeseni neće moći da se koriste u centrima mnogih gradova u Nemačkoj, zbog emisije izduvnih gasova, koja će se rigoroznije kontrolisati.
 
Prodavci zbog pandemije i duplog pada prodaje novih vozila gledaju da se oslobode dizelaša proizvedenih između 2008. i 2012. jer jedan dan stajanja na autoplacu košta 25 evra, kažu njihovi predstavnici u Nemačkoj.
 
U poslednjih pet godina u Srbiju je ušlo oko pola miliona polovnih vozila, a sa povećanim uvozom dizelaša očekuje se i veće aerozagađenje.
  • Bot

    22.06.2020 20:12
    Hvala predsedniku što nam je obezbedio da svako može da vozi kvalitetan auto Nemačke proizvodnje.
  • Tuga

    22.06.2020 19:17
    Tuga
    Tuga
  • NS

    22.06.2020 13:19
    Navali narode na svapski otpad. Njima ne valja, ali ce zato nama biti idealno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija