Janković o saznanjima BIRN-a: Nije svaka preminula osoba s pozitivnim testom na kovid i umrla od te infekcije

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za Nova.rs da, "kao što je više puta bilo rečeno, nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na kovid-19 samim tim i preminula usled kovida-19".
Janković o saznanjima BIRN-a: Nije svaka preminula osoba s pozitivnim testom na kovid i umrla od te infekcije
Foto: 021.rs
"Smrtni ishod kovid-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije korona virusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu. Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve kovid-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza testiranja na kovid-19, potrebno je i da tok bolesti odgovara kovid-19 da bi se smrtni ishod pripisao toj infekciji", naveo je Janković.
 
Prethodno je BIRN, kako su naveli, na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema kovid-19, objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.
 
Prema saznanjima BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od po 97 novoobolelih.
 
Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom "Izveštaj za Vladu", koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka - broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.
 
Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminula čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.
 
Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, te da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja tog meseca. 
 
Između ostalog, 12. aprila preminule su 23 osobe, dok je zvanično saopšteno šest. Dan kasnije krizni štab je saopštio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petoro priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više. Više o tome čitajte OVDE.
  • Nestranacki

    23.06.2020 12:39
    Svi direktori bolnica i klinickih centara su clanovi partija SNS ili SPS, tako da je ocekivano da rade po diktatu sa vrrha.
    Broj postenih politicara moze da se izboji na prste jedne ruke!
  • Neoplanta

    23.06.2020 09:28
    Ako doktor moze da garantuje, da bi ti ljudi ionako umrli tada kad su umrli, i bez korone, onda mu verujem! Ali, ako su umrli iako su uobicajenom terapijom, drzali svoje bolesti pod kontrolom, a upali u kriticno stanje onog momenta kad su pokupili virus, ZNACI DA SU UMRLI OD KOVIDA! Lazovcine!
  • nikola

    23.06.2020 08:42
    Po izjavi uvazenog doktora Jankovica izgleda da je BIRN izneo tacne podatke. On ne negira broj umrlih nego samo "uzrok" smrti. Takodje ne negira i ne komanterise podatke o broju obolelih koje je izneo BIRN, zato sto izgleda sa su tacni.
    Velika sramota za Vladu Srbije i sve one koji su ovo znali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.