Kon najavio tužbe; Advokat: Ima pravo da tuži, ali se na Fejsbuku odrekao privatnosti

Najava epidemiologa Predraga Kona da će tužiti sve koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima bez njegovog pristanka, jeste legitimna sa stanovišta zaštite njegovog privatnog interesa, ali ne znači da je osnovana, smatra advokat Ivan Ninić i ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku on odrekao privatnosti.
"Čak i da se odluči na taj potez, sud će takvu tužbu odbiti kao neosnovanu", rekao je Ninić Tanjugu i podsetio da je Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, državni službenik, te da je sve što radi i govori izloženo sudu javnosti.
 
Onog trenutka kada je otvorio nalog na društvenoj mreži, Kon se odrekao privatnosti, smatra Ninić.
 
"Pristao je na pravila te platforme, i sve što objavi ili podeli sa drugim korisnicima ne uživa poseban režim pravne zaštite, osim ukoliko ta objava ne predstavlja povredu tuđih prava ili krivično delo", naveo je advokat.
 
U ovom slučaju bi, kako je objasnio, jedina odgovornost novinara mogla da bude u jednom segmentu, a to je da li je poštovao standard dužne novinarske pažnje, odnosno da li je proverio da li fejsbuk profil pripada njemu i da li je on to napisao.
 
Istakao je da ne postoji zakonom propisana dužnost novinara da od njega traže saglasnost za prenošenje onih stavova koje je on preko društvene mreže već plasirao javnosti.
 
Jedini segment gde bi on mogao da dobije sudsku zaštitu je situacija u kojoj bi mediji njemu pripisali navode ili izjave koje nisu autentično njegove, naveo je Ninić.
 
U konkretnom slučaju, kako je dodao, postoji pojačano interesovanje javnosti za svaku informaciju koja se odnosi na zaštitu i zdravlje građana i u tom smislu Kon mora da bude svestan svog mesta u društvu, uloge u državi, te da prihvati da njegova reč ima težinu i da izaziva reakciju javnosti.
 
Kon je, prema pisanju pojedinih medija, izneo nameru da tuži sve koji kopiraju njegove statuse na toj društvenoj mreži i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, podelio na svom Fejsbuk profilu. U istom statusu naveo je i da će blokirati sve prijatelje i pratioce koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, obračun i "tagovanje" sa lošom namerom.
  • Mp3

    24.06.2020 12:34
    @marko
    Sve što objaviš na Facebooku pripada Facebooku i nikom drugom.
  • White

    24.06.2020 11:31
    @ Slanina
    Podseca me na nekog...
  • vladaNS

    24.06.2020 11:21
    ?
    Postoji li institucija i neko pametan u ovoj zemlji da jednog dana tuži ovog lika sa sve celim
    kriznim štabom, čuvenim pulmologom, na čelu sa predsednikom i pratećom bilumentom zbog zloupotrebe položaja, laganja, nestručnosti, izazivanja opšte nesigurnosti.....
    Čoveče imamo najviše zaraženih u regionu s tendecijom porasta. Pročitajte šta piše nezavisna štampa u okruženju i Evropi. Procenjuje se da imamo tri puta više obolelih od onoga što vi objavljujete!
    Nemojte samo reći da to neko zlonamerno širi informacije da naudi predsedniku, nego se pakujte i odlazite u kompletu dok nam zaraza ne dođe glave. Još jednom predlažem da platite nekog ko je stručan i nezavisan od političkih struktura i ko ima znanja da se nosi sa ovim velikim problemom.
    Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.