Srbija neće otvoriti novo poglavlje sa EU, "napredak u ključnim oblastima nedovoljan"

Zemlje članice EU nisu postigle dogovor oko otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.
Srbija neće otvoriti novo poglavlje sa EU, "napredak u ključnim oblastima nedovoljan"
Foto: 021.rs
Iako je bilo očekivano da Srbija pre letnje pauze otvori pregovaračko poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, o tome nije postignut neophodni konsenzus zemalja članica Evropske unije.
 
Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj Evropske komisije o ovoj oblasti, saznaje RTS u diplomatskim izvorima.
 
Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jednog šestomesečnog predsedavanja EU. Diplomatski izvori navode da je Srbija tokom debate imala snažnu podršku Francuske, uprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih kočnicara širenja EU na Balkan.
 
Francuska se založila za snažnije političko vođenje procesa i upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regionu i mogla da ima posledice na dijalog Beograda i Prištine, prenose izvori u Briselu.
 
Sedam zemalja članica ostalo je, međutim, čvrsto pri stavu da je napredak Srbije u ključnim oblastima vladavine prava već duže vreme nedovljan da bi omogućio pozitivnu odluku o otvaranju poglavlja.
 
Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u celini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.
 
Prošle godine su otvorena dva poglavlja, poslednji put u decembru 2019. godine poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.
 
Sledeća prilka za novi korak Srbije u procesu pregovora o članstvu je već na jesen, saznaje Tanjug u Briselu. Srbija je od 35 pristupnih poglavlja do sada otvorila 18, a dva i privremeno zatvorila.
  • Uros

    30.06.2020 00:17
    @Teodosije III
    Ponovicu ono sto je g.Bakic rekao: "EU vam pomaze da iz periferije svetskog kapitalistickog sistema stignete u poluperiferiju". Poluperiferija su: Ceska, Slovacka, Poljska,...
    Mi kao narod izgleda da zelimo da zivimo na periferiji i da sa ovakvim platama procerdamo zivot.
  • Cune ga majka

    27.06.2020 11:24
    Razredni starešina Makaron
    Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš... i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.
  • bjuolo

    27.06.2020 08:54
    svih 7,7 milijardi ljudi na Zemlji su zli, samo je srbija dobra i postena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija