Raskrikavanje: Zaključak kriznog štaba predviđa otkaz za medicinare koji ne pristanu na premeštaj u kovid centre

Medicinskim radnicima širom Srbije stigao je zaključak Kriznog štaba od 23. juna po kome svaki zdravstveni radnik može biti upućen u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu gde fali kadar za borbu protiv virusa korona, a ukoliko odbije - sledi otkaz.
Raskrikavanje: Zaključak kriznog štaba predviđa otkaz za medicinare koji ne pristanu na premeštaj u kovid centre
Foto: 021.rs

Ovakva ista odluka već je bila doneta u aprilu, ali je ona, međutim, prestala da važi kada je ukinuto vanredno stanje.

Sagovornici Raskrikavanja smatraju da ovaj zaključak ne može biti obavezujuć, jer Krizni štab nema takva ovlašćenja, kao i da se ovako nešto ne može propisivati ukoliko nije na snazi vanredno stanje.

U zaključku Kriznog štaba stoji da zdravstveni radnici, saradnici i drugi zaposleni u zdravstvenim i vojnim zdravstvenim ustanovama mogu biti upućeni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili u privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika za borbu protiv koronavirusa, i to na osnovu usmenog naloga.

Ko insistira, može da dobije pisano rešenje, ali je po njemu svakako dužan da postupi ukoliko ne želi da ostane bez posla.

"Obvezniku radne obaveze koji ne postupi po rešenju (...), prestaje radni odnos“, navodi se u zaključku od 23. juna.

U dokumentu se ne navodi pravni osnov, odnosno koji zakon ovo dozvoljava, a nema ni potpisa predsednice Vlade Ane Brnabić, već samo osobe iz Generalnog sekretarijata Vlade.

U poslednjoj tački stoji da se zaključak upućuje Generalnom sekretarijatu i Ministarstvu zdravlja koji će po jedan primerak dostaviti svim zdravstvenim ustanovama, i to "radi pripreme akta za Vladu".

Da li to znači da ovaj Zaključak nije obavezujuć i da Vlada tek treba da donese obavezujući akt, nije jasno ni sagovornicima Raskrikavanja - predsedniku Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radetu Paniću, kao i ekspertu za radno pravo Mariju Reljanoviću.

Kada bi se ovo sada sprovodilo, kaže Reljanović, kršila bi se osnovna radna prava zaposlenih, koja su drugačija u vanrednim stanjima nego inače.

Panić za Raskrikavanje navodi da mu nije jasno zašto bi ovaj, po svemu sudeći neobavezujući dokument Kriznog štaba, bio uopšte upućen zdravstvenim ustanovama po Srbiji jer je samo zbunio medicinare.

"Čini mi se da pokušavaju da nas prevare, kako i inače rade, i to jednim polupapirom koji nije zvaničan. Nijedan dokument ne kaže da Krizni štab može da da bilo kakav nalog, uredbu ili zaključak. Oni daju preporuke, a potom neko od ovlašćenih tela to potpisuje i tek tad to postaje obavezujuće", navodi Panić.

Nekoliko domova zdravlja širom Srbije potvrdilo je Raskrikavanju da su dobili ovaj zaključak, a Panić kaže da su zdravstveni radnici već počeli da se obraćaju Sindikatu sa pitanjem da li je on obavezujuć ili ne. Savetuje kolege da ne prihvataju usmeni nalog i da traže pisano rešenje.

Sprovođenje ovog zaključka bi značilo da lekar iz Novog Sada može da bude upućen u, recimo, Novi Pazar jer su tamo potrebni zdravstveni radnici za borbu protiv virusa korona. Da bi tako nešto bilo legalno, mora da bude proglašeno vanredno stanje.

Priču u celini pročitajte na sajtu Raskrikavanja.

  • osami

    28.06.2020 03:04
    rotacija
    Nije bitan premeštaj, nego rotiranje, zavisno od broja raspoloživih stručnjaka i potreba. Niko ne treba da plati punu cenu, a neko da izigrava 'krizni štab'.
  • Hm

    27.06.2020 20:48
    Može otkaz slobodno, neka ljude leči Krizni štab i SNS učesnici proslave velike pobede koji su odgovorni za širenje zaraze. Ionako je pola zaposlenih u KCV već dalo otkaz, ostalli koji pristaju da budu belo roblje, slobodno...
  • Dr

    27.06.2020 15:23
    Ja kao dr mogu da kažem da je jedan deo kolega lažno uzeo bolovanje. Dok drugi deo se lavovski bori. Svima bi im oduzeo licencu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.