Direktorka Batuta: Testova ima dovoljno, osobe sa simptomima treba da se testiraju

Srbija ima dovoljno PCR testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama, izjavila je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović.
"Važno je da se obavi testiranje, osobe sa kliničkim znacima i simptomima treba da se testiraju. Ne treba sebe dovoditi u rizik, pomešaćete se sa onima koji imaju simptome", rekla je Jovanović za emisiju "Oko" Radio-televizije Srbije.
 
Ona je naglasila da "testova ima dovoljno" i da su nabavljeni na vreme, a "izdavanje rezultata je za 48 sati".
 
"Nekada je veliki broj testiranih osoba uticao da se čeka više", dodala je ona.
 
"Onaj ko je pozitivan, a nema nema jaku kliničku sliku, nalazi se u izolaciji kod kuće 14 dana", objasnila je Jovanović.
 
"Kovid će biti sa nama, mere će biti uvedene tamo gde to zahteva epidemiološka situacija, pratimo je. Sačuvaćemo starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, oni su populacija u riziku. Mere treba da budu u primeni, jer će štititi od transmisije virusa", poručila je Jovanović.
  • Zabrinuta

    30.06.2020 08:15
    Jedna od prvih recenica u tekstu, da citiram gospodju obmanjivacicu - "Ne treba sebe dovoditi u rizik". Evo jedna situacija od juce iz apatinskog doma zdravlja: 2 reda za rentgen, razmak izmedju redova minimalan. U jednom redu baba u kolicima, deda od 65+ i ja u svoijim tridesetim. U drugom redu decko u dvadesetim, vidno uznemiren, za onoga ko hoce da primeti. Decka pozovu prvog, a meni pocne da radi intuicija. Zovem, cekam, pricam, cekam, cekam..Konacno se javlja tehnicar koji radi tu na rentgenu, jos vidnije uznemiren. Ispostavlja se da decko ima covid. Kod kuce imam dve imunokompromitovane osobe sa sve dijabetesom, momentalno sam se katapultirala iz tog reda za cekanje. Strah? Intuicija? Ne znam. Do pre mesec ipo se radi stroga trijaza pacijenata, svi sa covidom se odvajaju od zdrave populacije, salju ih u bolnice, privremene bolnice, banje. Danas-covid pacijentini i mi koji nismo zarazeni koristimo istu ambulantu, isti rentgen, pregledaju nas isti lekari jednog za drugim. A situacija u Srbiji gora nego u bilo kom momentu epidemije.. Iskreno volim ovu zemlju, ali stvarno mrzim ovu drzavu
  • Iii

    30.06.2020 08:13
    Pitanja
    Zašto idete na proslave?
    Da li ste svesni da ti vaši simptomi mogu značiti bilo šta, i da ne možete sa dijarejom stajati u redu tri sata?
    Virus ne leti po gradi i nalepi se na nekoga, morate vi sami da ste u kontaktu sa nekim.
    Previše ljudi laže. Ni ne čudite se onda što vas ovi odozgo lažu jer ste isti, samo ste vi manje obrazovani, manje ambiciozni i siromašniji.
  • bb show

    30.06.2020 07:40
    lazovcine
    Ala lazete u Novom Sadu, ako nemas ozbiljne simptome, teraju te kucu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.