Ministarstvo: Verska nastava neće biti ukinuta

Stručno uputstvo za formiranje odeljenja i grupa izbornih predmeta ne dovodi do ukidanja verske nastave, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, a resorni ministar Mladen Šarčević poručio je da predmet verska nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta.
Ministarstvo: Verska nastava neće biti ukinuta
Foto: Pixabay
Ministarstvo prosvete je donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu.
 
Kako se navodi u saopštenju, to uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju ta odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.
 
"Verska nastava u osnovnim i srednjim školama je deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati i ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za njega opredele", naglasio je ministar Šarčević.
 
Prema njegovim rečima, "versku nastavu učenici rado biraju svake godine i nije utvrđeno osipanje broja učenika u prethodnim godinama".
 
Svaka škola će se za formiranje grupa verske nastave obraćati nadležnoj školskoj upravi, navodi ministar i dodaje da će se u svakoj situaciji voditi računa o tome da se odobri potreban broj grupa verske nastave tako da se osigura kvalitet realizacije.
 
Poručuje da "sve verske zajednice sa Ministarstvom održavaju najbolje moguće odnose u razvoju programa nastave i u stvaranju uslova za nastavnike verske nastave". Kada je u pitanju Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa, kako navodi Šarčević, godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada.
 
Ministarstvo saopštava i da je ministar Šarčević obećao patrijarhu Irineju da će se izmenama Zakona obrazovanja i vaspitanja, kao što je planirano, u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se zapošljavati na neodređeno. Obim njihovih aktivnosti se, kako se dodaje, uvođenjem jednosmenskog rada, proširio na mnoge radionice.
  • veroucitelj

    04.08.2020 10:25
    U vezi vere i nauke
    Ja, kao veroucitelj sam bio mentor djacima na takmicenjima iz preko 50 oblasti i osvojili smo vise 300 nagrada iz 36 oblasti. Usli u zbronike dobre prakkse GIZ, Mensa, Zuov, Ministarstva prosvete, Vlade AP Vojvodine... Radovi mojih ucenika su prevodjeni na vise jezika, objavljivani u vise drzava, ucestvovali smo i u donosenju vise nacionalnih strategija... Trebalo bi mi par sati samo da popisem najbitnije, a ionako ce mi cenzurisati komentar... Tako da ne vidim sta je sporno, osim sto smo bili uspesnijih od svih zajedno, sta god da smo radili (a nisam odbijao nista sto je bilo korisno deci, a niko drugi od "naucnika" nije hteo da se prihvati svog posla, posle cega su me masovno prijavljivali svim mogucim inspekcijama, svesteniku, Episkopu). Jer uspeh se, naravno - ne prasta... Da sam znao sta cu sve proci, nikad ne bih prihvatio da predajem i jedva cekam da me, konacno, otpuste, iz bilo kog razloga...
  • Niña

    01.07.2020 08:55
    Kakvi pogresni stavovi!
    Veronauka (vera) je nauka kao i sve ostale nauke.
    Sve nauke imaju svoju platformu i ako se dobro postave sve su sjajne,
    u zavisnosti od interesovanja pojedinca. "Zavodljive" su za nas i uvode nas u svoje tajne...

    I filozofske misli su sjajne ,
    ako covek ima potrebu i zeli da uspostavi svoj unutrasnji mir.
    Ako ste i malo zaintrigirani postojanjem i sopstvenim bitisanjem ,
    nacin na koji biblija pripoveda i osvrce se u proslost (bez obzira sto je plasticna u literalnom izdanju)
    ako pocnete da istrazujete vraca vas u istoriju, arheologiju, otvara nove vidike i perspektivu...
    A samim tim i ideje i mastu za nova istrazivanja i guranja nauke napred....
    I da vas pitam ,
    Idololatrija telefona,zavisnost od informacione tehnologije,
    vera u fejsbuk, instangram....
    Koji je to segmenat...
    Moderna veronauka????
  • @Петровград

    30.06.2020 19:28
    U pravu ste i vi lično ste najbolji primer svega što ste nabrojali, poznati su vaši komentari puni izvrtanja i srbovanja, a ovamo sad kao nešto kritikujete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.